Kalla krossade alla i snökaosloppet

Falun/Stockholm. Snöfallet vände upp och ner på resultatlistan.

Men inget kunde stoppa Charlotte Kalla, 27, som krossade fältet och vann VM-guld.

– Det här är definitivt en dröm som blir sann, säger Charlotte Kalla.

Det skulle bli en duell mellan Charlotte Kalla och norskorna Therese Johaug och Marit Björgen.

Men nästan inget blev som det var tänkt. Ett snöfall precis före start vände upp och ner på förutsättningarna och de som startade tidigt hade stor fördel mot de seedade åkarna senare i fältet.

Eller rättare sagt, det påverkade alla utom Charlotte Kalla.

”Fullständigt vansinnigt”

Hon gick på knock direkt och tog en nästan tio sekunder stor ledning från start som hon sen drygade ut hela vägen in mot mål där hon slog jätteskrällarna Jessica Digginis och Caitlin Gregg, båda från USA, med 41 respektive 47 sekunder.

– Det är ett fullständigt vansinnigt lopp, det är ett före som inte passar henne perfekt, hon har en nummerlapp som ger henne en nackdel mot de som gick tidigare och hon är ändå helt överlägsen. Hon är världens bästa fristilsåkare utan tvekan!, säger Anders Blomquist.

"En dröm”

Guldet är Sveriges första i detta VM och Charlotte Kallas första individuella VM-guld i karriären.

– Jag är väldigt glad. Det här är definitivt en dröm som blir sann, att bli världsmästare i dag, på min favoritdistans hemma i Sverige, säger hon och berättar att hon lyckades hålla nerverna under kontroll:

– Jag var lite nervös innan starten och under hela morgonen längtade jag bara efter att komma till tävlingsområdet. När speakern presenterade mig före start var det en underbar atmosfär och jag var tvungen att hålla mig lugn och fokuserad och inte ”go crazy”  för det var en stor publik som hejade på mig hela vägen. 

Hon berättar också om dramat före start när det gällde att välja skidor:

– Jag visste innan start att de hade lovat att de skulle snöa så jag diskuterade med min vallare och han sa att vi kanske skulle byta skidor innan start. När jag kom ner till start hade jag både paren med mig. Det var bara minuter före start som han tog beslutet.

Det norska laget misslyckades totalt med både skidor och åkning och ingen av de var ens i närheten av topp 20.

: Möt personerna bakom Charlotte Kalla.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.