Friidrott

Beslutet om Bahta dröjer: ”Väldigt jobbigt”

avTT

Foto: Jessica Gow/TT
Meraf Bahta tog brons på 10 000 meter på friidrotts-EM i Berlin i somras, kort efter att nyheten om att hon misstänks för brott mot dopningsreglerna briserade. Arkivbild.

Drygt två månader har gått sedan nyheten om Meraf Bahtas misstänkta dopningsbrott briserade.

Fortfarande finns inget beslut från dopningskommissionen.

– Det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Beslutet kring Meraf Bahta dröjer. Långdistanslöparen misstänks för brott mot dopningsreglerna och ärendet ligger fortfarande hos Riksidrottsförbundets, RF, dopningskommission som utreder fallet och därefter ska besluta att antingen fria Bahta eller skicka vidare ärendet till dopningsnämnden.

– Det är en utdragen process och det är klart att det är väldigt jobbigt för henne, säger friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint.

Friidrottsförbundet har inte fått någon prognos från dopningskommissionen om när beslutet kan komma.

– Vi vet ingenting mer än ni. Att de jobbar på, men när beslut kommer vet vi inte alls, säger Torneklint.

Kan dröja länge

Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på RF, säger till SVT att det får ta den tid det tar – och att även när kommissionen sagt sitt kan det vara långt ifrån över.

– Jag kan inte säga hur lång tid det är kvar, om det föreligger ett straffansvar går ärendet vidare till en straffinstans som ska besluta om en påföljd. Det är ju en helt annan instans som startar en ny utredning och då börjar allt om. Det är alltså omöjligt att säga, och det förutsätter att vår utredning fastställs och den utredningen är ju inte heller klar än, säger han till SVT.

”Försöker orka”

Karin Torneklint har precis som vanligt sporadisk kontakt med Bahta och senast hon hörde något från EM-bronsmedaljören var för några veckor sedan.

– Hon tränar på så gott det går. Men just dagsläget kan jag inte riktigt svara på. Men det jag hörde senast var att hon jobbar på så gott det går och försöker orka, säger Torneklint.

Foto: Jessica Gow/TT
ARTIKELN HANDLAR OM