Vägrade mötas – slår samman lagen

avMattias Friberg

SPORTBLADET

HALMSTAD. Det historiska beslutet kom några minuter innan de koreanska lagen skulle mötas i VM-kvartsfinalen. Nord- och Sydkorea spelar inte mot varandra. De bildar ett gemensamt lag i semifinalen i stället.

– Nu är det tid att välkomna freden, säger nordkoreanska spelaren Cha Hyo Sim till Sportbladet.

Kamerorna smattrar i den mixade zonen i Halmstad Arena när de fyra nordkoreanska och de fyra sydkoreanska spelarna står och håller om varandra. 

Det är en halvtimme efter det historiska beslutet att Nord- och Sydkorea inte möter varandra i kvartsfinalen i lag-VM på damsidan, utan i stället bildar ett gemensamt lag i semifinalen. I VM i Chiba 1991 hade Korea också ett gemensamt lag, men då bestämdes det långt före turneringen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Cha Hyo Sim i Nordkorea.

”Glada att det här händer”

Under måndagen och tisdagen försökte Sportbladet två gånger få till intervjuer med de nordkoreanska lagen som är med på lag-VM i Halmstad. Trots påtryckningarna från internationella bordtennisförbundet (ITTF), som också fixat fram sydkoreanska tolkar, ville varken dam- eller herrlaget prata med oss. 

I tisdags försökte ITTF samla de två koreanska VM-lagen för att ta en historisk bild. Det gick inte Nordkorea med på då.

Men nu pratar nordkoreanskorna med media tack vare en sydkoreansk tjej som tolkar.

– Vi är glada att det här händer och att vi förenar våra krafter. Vi hoppas att vi vinner nästa match, säger Cha Hyo Sim till Sportbladet. 

Hon står tillsammans med Kim Nam Hae och de två nordkoreanskorna tar tid på sig att tänka efter innan de svarar på frågorna. När vi frågar hur det kommer att kännas att spela tillsammans med sydkoreanskorna säger Kim Nam Hae:

– Vi känner oss väldigt glada över det här. Vårt lag blir bättre av det här. 

Vad kommer det här att betyda för freden och för förhållandet mellan era två länder?

– Nu känner vi oss verkligen som en familj och vi ska göra det här tillsammans. Nu är det tid att välkomna freden, säger Cha Hyo Sim.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nordkorea och Sydkorea skulle ha mötts i damernas kvartsfinal i lag-VM i bordtennis under förmiddagen. Men matchen ställdes in. I stället meddelar länderna att de beslutat att gå samman till semifinalspelet.

Fick stående ovationer i hagen

Det var historiska scener som utspelade sig i Halmstad Arena klockan 10 i dag. De koreanska lagen ville inte spela mot varandra och hade kommit överens med internationella förbundet inför matchen. Lagen tog bara varandra i hand inne i arenan och vinkade till publiken. Så kvartsfinalen kommer inte att spelas och ett förenat koreanskt lag kommer att möta Japan i morgondagens semifinal.

När nordkoreanskorna lämnade den mixade zonen fick de en stor applåd av pressuppbådet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis