”Utan henne hade vi inte kunnat ha de här visionerna”

avMalin Wahlberg

Hon har jämförts med Michael Jordan, kallas den svenska drottningen och är vårt lands kanske mest okända världsstjärna.

Nu ska Isabelle Haak leda Sverige mot OS i SOK:s nya jättesatsning.

– Det är en lång process, men vi vill bli bäst, säger supertalangen.

Isabelle Haak är bara inne på sitt andra proffsår, men har redan tagit volleybollvärlden med storm. 18-åringen vann poängligan i Frankrike i fjol och följde upp det med att vinna den även i Italien i år.

Haak har gjort stor succé i Serie A-klubben Savino del Bene Scandicci, så stor att hon jämförts med Michael Jordan och kallas den svenska drottningen, ”La Regina de Svezia”.

– Det har varit en bra säsong, både personligen och för laget. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra som det har gjort, men jag känner att jag har blivit mer säker och utvecklats, säger Haak.

Det är mycket tack vare Haaks succé som Sveriges olympiska kommitté, SOK, nu väljer att satsa på volleyboll-landslaget för första gången. Målet är att delta i OS 2024 i Paris och att göra resultat 2028 i Los Angeles.

– Isabelle har en väldigt stor betydelse, men inte den enda. Det finns ett antal spelare som är unga och lovande och det finns en vardag för dem där de har bra träning och det finns en landslagstränare som är väl meriterad som har gjort det förut. Men hennes (Isabelles) inträde gör att det är trovärdigt att göra en långsiktig satsning, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell

”Det är en viss press”

Landslagschefen Ismo Peltoarvo är inne på samma spår.

– Utan henne hade vi inte kunnat ha de här visionerna. Tittar man på lagen i världstoppen har alla en fixstjärna och poängmaskin. Det har vi saknat. Det här är första gången vi har den typen av spelare, säger han.

Haak själv välkomnar satsningen.

– Det är jätteroligt. Det är kul att de gör en sådan här satsningen på volleybollen som inte är en sådan stor sport i Sverige. Det är jätteviktigt för att vi ska få mer uppmärksamhet, säger hon.

Hur känns det att du är en stor anledning till satsningen?

– Jag är en stor del i det och det känns bra, men samtidigt är det en viss press. Men jag ser det mest som en rolig grej och det betyder jättemycket. Jag ska försöka bidra med allt jag kan.

”Kanske kommer bli ensamt”

Haak hoppas på en framtida karriär i Turkiet, men stannar i Italien och Scandicci även nästa säsong. Men en stor förändring väntar när hennes mamma flyttar hem.

– Nu ska hon få fokusera på sig själv lite. Mycket har väl kretsat kring mig och volleybollen. Det har varit en jättetrygghet, men nu ska jag bo själv nästa år, säger hon och fortsätter:

– Det kanske kommer bli lite ensamt, men det ska bli spännande. Jag tror att det kommer att vara nyttigt för mig att växa och bli lite mer independent.

Frågar man Haak själv svarar hon ödmjukt att hon hoppas kunna ha en lång karriär och tillhöra världstoppen. Frågar man andra är svaret tydligare.

– Som hennes lagkompis sa i en intervju, Isabelle kommer bli bäst i världen. Hon är i topp i dag, inte lika bra som de bästa än men hon är på väg dit. Hon kommer absolut att bli en av de bästa om några år. Hon är inte så långt ifrån nu, säger Ismo Peltoarvo.

Foto: Andreas Bardell, TT
ARTIKELN HANDLAR OM