Sjöström: ”Jag skulle bara ge henne en high five”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Sarah Sjöström är redo att sluta cirkeln.

För tio år sedan var det en ofantlig skräll när hon vann EM-guld på 100 meter fjäril.

Just i dag är det en ofantlig skräll om hon inte vinner.

2008 flög en osäker 14-åring till Eindhoven. Hon hade börjat simma ett par år tidigare men fortfarande inte fått riktig koll på vändningarna. Att tillhöra samma lag som Stefan Nystrand och Therese Alshammar var coolt. Att tävla mot vuxna spännande.

På hundra meter fjäril tog hon sig förundrad igenom försök (58,88) och semi (58,38) och fick en av mittbanorna i finalen. Svenskt rekord blev det, men de andra höll säkert igen. De skulle väl blåsa ifrån henne i livets första kamp om seniormedaljer. Och förresten vore det lite skönt för då skulle man slippa att ge fler intervjuer på engelska.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tidsresa tio år bakåt

Låt oss, mitt i 14-åringens grubblerier, testa en tankelek. Vi skickar 2018 års upplaga av Sarah Sjöström tillbaka i tiden, till att bli en sorts mentor för den okända talangen. Den 24-åring som landar i Nederländerna har 29 mästerskapsguld och ett världsrekord på hundra fjäril som är fyra sekunder snabbare än 14-åringens semitid. På sin resa mot att bli världens bästa simmare alla kategorier har hon lyckats och misslyckats, besvarat tusentals dumma frågor från reportrar, bytt tränare och sökt sig utomlands.

Vilka råd skulle hon ge? Vad skulle Sarah säga till Sarah?

24-åringen tänker på saken en stund. Men hon landar i att det där barnet som hamnat på den stora arenan inte ska störas. Att hon är på väg mot något sensationellt beror inte på de vuxnas råd utan på en storvuxen kropp, en unik känsla för vatten, en magnifik tävlingsinstinkt.

– Jag skulle nog inte säga något. Bara ge henne en high five, ett leende och gå vidare.

Tidsmaskinen är tillbaka i nutid. År 2018 vet varenda funktionär och åskådare vem Sarah Sjöström är. På långbane–EM i Glasgows första dag glider hon igenom försök och semi på 100 fjäril och 50 medley. I dag simmar hon final på båda sträckorna och för henne är fjärilsloppet synnerligen speciellt.

Ryskan Svetlana Tjimrova hade näst bästa tid i semifinalerna trots att hon var nio tiondelar bakom svenskan. Så Sarah är brakfavorit. Ändå är hon spänd och förväntansfull, för det vore som en hälsning till sig själv för tio år sedan, som att en gyllene cirkel sluts.

– Det skulle kännas väldigt speciellt att vinna, säger Sjöström.

1 av 2 | Foto: Bildbyrån
En 14-årig Sarah Sjöström vinner EM-guld 2008.

”Det är helt galet”

Minns du hur du gjorde för att vinna EM-guld första gången?

– Ja. Jag hängde med de vuxna överraskande bra, utan för mycket ansträngning, de första 50 meterna. Sedan var jag onödigt nära väggen när jag gick i mål och...

– ... sedan kollade jag upp och såg de blinkande lamporna på min bana, vilket betyder att man har tagit medalj och...

– ... när jag vände mig om och såg mig själv på den stora tv–skärmen så tänkte jag nog bara att... det var som fan.

Du verkar ha kvar minnet glasklart i huvudet. Ser du det ofta på film?

– Absolut. Det är ett av loppen som jag har kollat tillbaka mest på. Det är helt galet att det har gått tio år redan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM