”Svår omställning att träffa någon ny”

avSimon Norberg

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mattias Hargin, 32, lade sig i våras under kniven för ett mindre ingrepp som plågade honom under fjolårssäsongen.

För Sportbladet berättar han nu om återföreningen med André Myhrer, paniken när hans följare trodde han skulle lägga av och nya kärleken.

– Det är en svår omställning att känna sig bekväm att träffa någon ny, säger han.

Mattias Hargin tog en pallplats under slalompremiären i finländska Levi, november 2017, när han körde upp sig från tolva i förstaåket till trea totalt.

Det var hans bästa individuella resultat under den gångna säsongen, bortsett en seger på lagtävlingen i parallellslalom i Åre.

I övrigt var 32-åringen allt som oftast utanför topp-15 när resultatlistan summerades.

I samband med världscupfinalen så meddelade Hargin att han hade lidit av en skada under en längre tid och att operation väntade efter avslutad säsong.

Helt återställd

Orsaken bakom var ett navelbråck som började krångla redan under försäsongen, i augusti. Det uppkom när Hargin lyfte tyngre vikter och direkt kände han att något konstigt drog till i magen.

Efter undersökning togs beslutet att skadan fick ordnas efter säsongen, tiden var knapp med stundande OS i Pyeongchang.

– Jag påverkades inte så mycket, men det gjorde att jag hade svårt att träna eftersom jag inte ville inte förvärra skadan. Skidåkningen påverkades inte. Man vill ju kunna köra för fullt vid sidan om. Det blev ett enklare ingrepp under våren och skadan är helt borta nu. Men jag har inte byggt upp tillräckligt med styrka ännu. Jag körde lite väl hårt i somras när jag inte var tillräckligt återställd och fick ett litet bakslag med rehaben, det slog inte upp skadan, men vi fick ta en period med lugnare träning för att göra allt på rätt sätt. Jag tror det är bra, säsongen är ju så lång, säger Mattias Hargin till Sportbladet.

Det alpina landslaget var för några veckor sedan på snö i italienska Stelvio och under fredagen begav sig truppen iväg på den sedvanliga trippen till Nya Zeeland där de kommer spendera en månad på snö.

– Det är världens längsta försäsong. Vi är tre månader utan snö och tre månader på snö. Men när vi väl börjar går det rätt fort. Det tar ungefär 48 timmar ner till Nya Zeeland och jag brukar säga att det är den säng man sover längst i under året. Man kan tycka att det är onödigt att åka dit när det är så långt bort, men för oss är det viktigt att få vinterförhållanden med bra skidbacke och natursnö. Det är bra skidåkning där.

Återförenas med Myhrer

För Hargin blir den kommande säsongen speciell. Efter fyra säsonger med skidor från Atomic, kommer han till vintern att åka runt på märket Head.

– Det roliga är att man blir extra taggad när man tittar ner. Det blir så med alla nyheter. Det blir en nytändning och det ska bli jäkligt kul att se vad vi kan göra med det här. När jag gjorde testen i våras kändes det bra och enkelt. Sen kommer man kanske stöta på dagar när man har större utmaningar att anpassa material. 

Efter ett struligt år kände Hargin helt sonika att det var dags att testa någonting nytt och bytet är en del i satsningen mot säsongens stora höjdpunkt – hemma-VM i Åre.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men den kanske största anledningen till valet av skidmärke stavas André Myhrer och hans framgångar under OS.

– Ja men lite så, det inspirerade och fick mig att bli än mer intresserad. Det var en tanke i det hela. Innan jag valde Atomic och han Head, Körde jag och André på samma märke – Nordica – under Sotji-OS. Jag tänkte att det vore kul att vara på samma märke igen och dra nytta av varandra. Som han åkte i år blev jag intresserad av att se hur det skulle kunna vara, det såg väldigt enkelt och bra ut. Nu när vi har samma utrustning igen har man någon att snacka med och man kan hjälpa till. Det roliga är att de skiljer mer än man tror mellan märkena. I vissa race kan man se när ett speciellt märke har flera åkare långt fram.

– Matts Olsson, åker också på Head, så vi blir en liten trio. Ett bra gäng med servicemän och tre åkare.

I samband med att Hargin publicerade ett inlägg på sina sociala kanaler, där han tackade för åren med Atomic, trodde flera följare att stjärnan bestämt sig för att sluta.

– Jag tänkte inte ens tanken att det kunde framställas så, men folk gjorde det. Jag fick lite lätt panik. Hade jag lagt ifrån mig luren och inte kollat på över en timme hade det väl eskalerat att man slutat. Det hade väl kanske varit ännu bättre pr, haha! Nej, men det blev lite stressigt och jag fick ändra lite i texten. Folk läste lite snabbt eller så kanske det var ett önsketänkande?, säger Hargin med ett skratt.

Träffat en ny

Drygt två år har nu passerat sedan Mattias Hargin förlorade sin hustru Matilda Rapaport, som omkom i en lavinolycka i Chile i juli 2016.

Där och då kastades livet omkull, men 32-åringen bestämde sig trots allt för att både fortsätta sin alpina karriär och även behålla lägenheten i den schweiziska skidorten Engelberg där paret hade sin gemensamma bas.

– Jag var där en snabbis tidigt i somras, cyklade och vandrade. Men i och med att det varit så bra väder här uppe i Stockholm har det varit skönt att få svensk somras.

Hur lever du livet idag?

– Jag tycker jag lever bra. Allt har förstås varit en omställning, men man tar sig tillbaka och i dag mår jag bra. 

Lever du ensam i dag eller har du kunnat träffa någon annan? 

– Jag har en ny tjej som jag umgås med mycket. Vilket man kanske kunnat se på sociala medier.

Hur bekväm är du att prata om det?

– Nej, men jag är ändå ganska bekväm. Men jag vet ju hur det blir, ”att nu berättar han om nya kärleken.” Men det är superhärligt. Det är en svår omställning att känna sig bekväm att träffa någon ny, men jag har mått bra av det och trivs bra med det.

ARTIKELN HANDLAR OM