Bäst i världen – men medaljerna inte viktigast

Tove Alexandersson om VM i Lettland, framgångarna och orientering på skolidrotten

avJacob Larsson

Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tove Alexandersson dominerar – men njuter inte mest av medaljregnet när hon tävlar.

ARLANDA. De senaste säsongerna har varit minst sagt lyckade för Tove Alexandersson.

Tre VM-guld 2017 följdes upp av två guld och ett silver i EM i år. Dessutom blev hon utsedd till världens bästa löpare i fjol. Nu väntar VM i Riga.

– Det är inte utmärkelserna i sig som motiverar mig, utan upplevelsen, säger Alexandersson i en intervju med Sportbladet.

25-åringen åker med ett tungt favoritskap att bära, men menar själv att hon inte känner någon märkvärd press.

– Jag försöker att inte se bakåt utan att i stället fokusera framåt och det som är roligt med orienteringen är att det hela tiden är nytt, det som väntar. Det är alltid nya terränger och nya länder och nya utmaningar att förbereda sig, säger Alexandersson till Sportbladet.

Hur har du förberett dig?

– Jag har varit i Lettland tre gånger och sprungit i de miljöerna och terrängerna vi ska springa i på VM, berättar hon och fortsätter:

– Det är inte så att man kan träna exakt likadant år efter år, utan man måste träna och anpassa sig efter det som väntar.

Deltog inte i O-ringen

Just variationen och de nya utmaningarna är något som Tove Alexandersson, trots alla VM– och EM-medaljer, ser som den främsta källan till motivation.

– Det är inte medaljerna och utmärkelserna i sig som motiverar, utan snarare träningarna och tävlingarna i sig. Det är fortfarande superkul med orientering, och det allra roligaste är upplevelsen och att pusha sina egna gränser, säger hon med entusiasm i rösten.

Alexandersson valde att inte delta i årets upplaga av O-ringen, eftersom tävlingen ägde rum endast en vecka före VM.

– Det kändes tråkigt att missa det. Om man räknar bort de internationella topptävlingarna och mästerskapen är O-ringen av de allra största tävlingarna. Men VM är ju det stora målet i år, så det kom för tätt inpå, berättar den 25-årige världsstjärnan.

Foto: Davide Agosta / TT / NTB Scanpix
I snåren på väg mot EM-guld i Schweiz, i maj i år.

”Får en bild av orientering utifrån skolidrotten”

Hon tycker att sporten vuxit de senaste åren. I fjol var hon, efter sammanlagt sex guld i orientering och skid-orientering, med i diskussionerna om vem som skulle vinna Bragdguldet – ett pris som Sarah Sjöström till slut vann.

– Det känns som att orienteringen får mer och mer uppmärksamhet. Det handlar mycket om hur sporten syns i media och så vidare. Förhoppningsvis leder det till fler utövare också.

Vad kan man göra för att locka fler utövare?

– Många får en bild av orientering utifrån skolidrotten. Och den sidan är nog inte helt rättvis. Jag tror att skolorna skulle behöva ta hjälp av orienteringsklubbar för att utveckla undervisningen. Det är nog inte så många idrottslärare som inte har kunskapen och kan lära ut på ett bra sätt och det påverkar ju skolungdomarna.

Ställer upp i alla grenar i VM

Under onsdagen bär det av till Riga och Lettland för årets världsmästerskap. I fjol, då i Estland, vände Alexandersson hem med tre guldmedaljer på tre försök.

– I år hoppas jag kunna ställa upp i alla fem grenar. Förra året hade jag problem med skador och sjukdomar och därför blev det bara tre grenar.

25-åringen, som blev utsedd till världens bästa orienterare 2017 av det internationella orienteringsförbundet, hoppas kunna komma till VM med en god form.

– Jag åker dit och hoppas kunna prestera riktigt bra lopp orienteringstekniskt men även vara i bra form fysiskt, säger hon.

Orienterings-VM 2018 avgörs i Riga, Lettland den 4–11 augusti.


ARTIKELN HANDLAR OM