Alpint

Thornéus: Sveriges hopp – en fly förbannad Pärson

Av: 

Patrik Thornéus

SPORTBLADET

VAL D’ISÉRE. Bilderna från OS i Turin 2006 när bronsmedaljören Anja Pärson i ren besvikelse knäcker staven över sitt högra knä är redan smått klassiska.

Det säger allt om vinnaren Anja Pärson.

Hon har tagit otroliga 16 OS- och VM-medaljer och nu väntar VM i Val d’Isère.

Och nya framgångar.

Sportbladets Patrik Thornéus.

VM i Åre 2007 blev extremt framgångsrikt. Anja tog tre guld, ett silver i lag och ett brons. Totalt blev det sju svenska medaljer – rekord, givetvis – men vänta er inte något liknande i Val d’Isère. Patrik Järbyn lär inte göra om bedriften i störtlopp och Maria Pietilä-Holmner har bara åkt sådär i vinter. Dessutom var Anja Pärsons formtopp exceptionell i hemma-VM för två år sedan.

Anja åker för att vinna – alltid

Nej, några sju medaljer blir det inte den här gången, men vi kommer inte att gå lottlösa.

Som vanligt när det handlar om mästerskap riktas allas blickar mot Anja Pärson. Hon levererar och faktum är att hon inte missat medalj i ett stort mästerskap sedan 1999 i Vail, USA.

Det är ett imponerande facit.

Totalt har Anja Pärson tagit 16 OS- och VM-medaljer och det gör henne till en av de största vinteridrottarna i Sverige någonsin. Kanske rent utav den största.

Anja har haft en helt okej säsong och när hon i helgen körde ur i Garmisch-Partenkirchens slalomtävling och blev fly förbannad är allting precis som det ska vara inför ett stort mästerskap.

Hon säger att säsongens stora – och enda – mål är att vinna den totala världs­cupen, men jag undrar vem hon egentligen försöker lura?

Naturligtvis har hon hela tiden också haft VM i tankarna och när tjejen från Tärnaby ställer sig på startlinjen är det för att vinna – alltid. Något annat existerar inte.

Anja har störst chans i störtlopp, super G och i kombinationen, men hon har också visat att hon är tillbaka i slalom och storslalom. Bli inte förvånade om hon även är med och slåss om pallplatserna i teknikgrenarna.

Lindell Vikarby bra på mästerskap

Det är på damsidan det ska hända.

Jessica Lindell Vikarby har seglat upp som en het medaljkandidat efter att ha varit etta, trea och femma i super G. Hon har kämpat i världscupen sedan 2003 och nu kommer belöningen.

Samtidigt är det en ovan situation för henne. Plötsligt har hon förväntningar på sig och alla är ju inte samma järnpsyke som Anja Pärson. Men Lindell Vikarby brukar åka bra på mästerskap och nu är det verkligen upp till bevis för Huddinge-tjejen.

Byggmark är inte bra nog

På herrsidan ser det mörkare ut. Jens Byggmark dansade en vinter och hyllades som Guds gåva till den alpina sporten, men frågan är om han själv riktigt hann med i svängarna? Över en natt gick han från att vara totalt okänd till att jämföras med självaste Ingemar Stenmark, pengarna började trilla in på kontot, han flyttade till Monaco och började synas på olika kändisfester.

Kanske blev det för mycket av det goda samtidigt? Jens Byggmark har fått en VM-biljett men det är inte alls säkert att han får starta i slalomen. Blir Markus Larsson friskförklarad tvingas Tärnaby-sonen vackert följa favoritgrenen från läktarplats och det är ingenting att ens diskutera.

”Byggis” är inte bättre just nu och han måste själv också inse det. Först då kan han börja klättringen uppåt igen. Jens Byggmark har alla verktyg som behövs för att bli en världsåkare, men då måste han stanna upp, tänka till och börja jobba med grunderna igen. Givetvis är det jobbigt mentalt, men han måste se det här som en prövning och en ordentlig utmaning.

Sitter på hotellrummet och blickar ut över backarna i Val d’Isère och kan inte låta bli att undra vad vi kommer att få uppleva i dessa under VM?

Det hänger givetvis på Anja Pärson.

Vem annars?

ANNONS

Missa inte! Malmö möter Sivasspor i Europa League-kval ikväll. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint