Så ska DC-spelarna skyddas

avStefan Holm

Tusen poliser bildar järnring runt hallen

Foto: Foto: APP
Thoams Johansson inleder det svenska singelspelet i dag mot Israel.

MALMÖ. Säkerhetspådraget blir enormt under matchen mellan Sverige och Israel.

Tusen poliser ska bilda en järnring runt Baltiska hallen.

– Jag tror att polisen kommer sköta det bra utanför så att vi kan fokusera oss på tennisen, säger Andreas Vinciguerra.

Drygt 800 barn och ungdomar i Malmö behöver inte gå till skolan i dag. Några elever får ägna sig åt självstudier i hemmets trygga vrå, andra slussas till tillfälliga lektionssalar i andra delar av staden.

Annebergsskolan, John Bauergymnasiet och Europaportens skola ligger nämligen i anslutning till Stadionområdet och där kan inte barnens säkerhet garanteras.

Organiserade nynazister

Polisen fruktar att platsen kan förvandlas till ett slagfält när demonstranter söker sig till Baltiska hallen för att visa sitt missnöje mot ockupationsmakten Israel.

Där, bakom kravallstaket och under väldiga orosmoln, ska Andreas Vinciguerra, 28, göra comeback på den stora scenen. Han och Thomas Johansson ska göra allt för att förtränga vad som försiggår utanför arenan, men frågan är om det är möjligt.

Organiserade nynazister tänker ta plats i morgondagens gigantiska demonstrationståg och nätverket Antifascistisk aktion ska protestera i samband med dagens invigning. Det kommer ske under parollen ”Inget spelrum för Israel – det är vi som bestämmer!”.

Runt tusen poliser är samlade för att upprätthålla ordningen och skydda spelare och ledare.

”Har inte märkt någonting”

– Jag tror inte att det är något som man kommer att tänka på. Vi har haft bra folk runtomkring oss. Ja, polisen har gjort ett bra jobb. Vi har i princip inte märkt någonting. Jag tror att polisen kommer att sköta det bra, säger ”Vinci”, som inte har spelat på ATP-touren eller i Davis Cup sedan 2006.

Den svenska truppen har varit i Malmö sedan i söndags. På grund av hotbilden har de inte kunnat lämna hotellet utan sällskap av civilklädd polis. Israelserna har stärkt skyddet med egna säkerhetsvakter.

”Vi har ett jobb att sköta”

Att matchen spelas utan publik är inget som bekymrar Vinciguerra.

– Det har vi vetat om ett tag nu. Vi har ett jobb att sköta och det är att vinna den här matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis