Hon är vår nästa superstjärna

SPORTBLADET

Joline Höstman, 20, till VM-final

Foto: REKORDSLAKT Joline Höstman höll nästan världsrekordtempo första 100 meterna på gårdagens 200 bröst. Hon slaktade det svenska rekordet. Sluttiden blev 2.22,24 och Joline gick till final som fjärde bästa simmare.

ROM. Ung, svensk, skrällsimmare i VM?

Jo, här kommer en till.

Joline Höstman, 20, slog sig in i världseliten i går.

Sarah Sjöström beskriver sin rumskompis så här:

– Hon är brunett, jag är blond. Hon är lockig, jag är rak. Hon är från Göteborg, jag är från Stockholm. Hon simmar bröstsim, jag simmar fjäril. Vi är rätt olika.

I går visade Joline Höstman att de har en del gemensamt också.

I semifinalen på 200 bröst gick hon ut hänsynslöst hårt, i närheten av världsrekordtempot första 100 – men hon höll hela vägen in i mål. Fjärde bästa tid (2.22,24), svenskt rekord med en evighet och en tydlig signal om att vi har ett nytt svenskt tjejunder på gång i simning.

– Det var jättebra, otroligt skönt. Ett bra kvitto på att jag har tränat rätt, att träningsupplägget och höghöjden varit rätt, säger Joline Höstman när hon badat av sig tröttheten efter semifinalen.

Hon tränar med coachen Michael Stones i Göteborg, ett stenhårt upplägg som avslutas med en träningsperiod på hög höjd i Sierra Nevada.

”Glad och överraskad”

Nu är Joline, sensationellt, en av världens fyra bästa.

– Jag är både glad och överraskad. Riktigt den tiden hade jag inte i huvudet.

Blir det samma upplägg i finalen?

– Jo, jag bara köttar på...

Sarah Sjöström och Joline Höstman är ledarna i den nya generationen, den som ska försöka upprepa det Alshammar, Igelström, Kammerling, Sjöberg och Lillhage gjort.

Sporras av Sjöström

– När det kommer fram många framgångsrika skapar det en dynamik. Nu är det framför allt på tjejsidan, det är två skilda världar. Men det kan hända saker på herrsidan också, säger förbundskaptenen Thomas Jansson.

Joline Höstman själv pratar om att hon blir sporrad av Sarah Sjöströms framgångar.

Vad tror du att era resultat här betyder för alla de andra unga tjejerna?

– Jag hoppas att det betyder mycket. Alla kan ju, bara dom vill och får bra träning så går det.

Finalen simmas i kväll. Kanadensiska skrällen (världsrekord igår) Annamay Pierse är favorit, Joline Höstman kan slåss om en medalj.

– Man vill alltid simma snabbare i en final än i semin, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning