F1-stjärnan Massa kämpar för livet

Av: Christoffer Braw, Jonatan Fast

Publicerad:
Uppdaterad:

Ligger nedsövd i respirator efter kraschen i Ungern

1 av 2 | Foto: EPA/Scanpix

I natt kom uppgifterna från sjukhuset: F1-stjärnan Felipe Massa, 28, kämpar för sitt liv.

Läkarna akutopererade Ferrariföraren för svåra skallskador.

Nu på söndagsförmiddagen uppges läget vara stabilt, men Massa hålls fortfarande nedsövd och ska genomgå en hjärnröntgen under dagen.

– Detta är ingen slump, någonting måste göras, säger olycklige kollegan Rubens Barrichello.

I natt kämpade Ferraris brasilianske Formel 1-stjärna Felipe Massa för sitt liv på ett militärsjukhus i Budapest. En tung stålfjäder träffade Massa på hjälmen i kvalet till Ungerns Grand Prix och 28-åringen kraschade våldsamt mot däckbarriären.

– Jag har aldrig sett något liknande, det var otäcka scener, säger Viasat Motors expert Eje Elgh, som var på plats i Ungern, till Sportbladet.

”Han var i chock”

Fjädern, som bara sekunder tidigare lossnat från Ruben Barrichellos bil, slet sönder Massas hjälm och slog honom medvetslös för några sekunder.

Det räckte för att bilen skulle fara rätt in i skyddsbarriären vid kurva fyra i närmare 290 km/h.

Sjukvårdspersonal transporterade en blodig Massa från banan, Hungaroring, till en närliggande sjukstuga. Innan han flögs med ambulanshelikopter till militärsjukhuset AEK hann landsmannen Rubens Barrichello besöka Massa, som då kommit till medvetande.

– Han var i chock. Utifrån förutsättningarna tycker jag han var okej, säger Barrichello enligt AP.

Motorsporten upplever tunga, mörka dagar. För precis en vecka sedan avled Formel 2-föraren Henry Surtees efter att ha fått ett däck i ansiktet under ett lopp på Brands Hatch.

”Nära vänner”

Barichello fortsätter:

– Det är ingen slump att något händer just nu. Något måste absolut göras. Mina tankar är hos Felipe och hans familj. De är riktigt nära vänner till mig och jag hoppas att han kommer att bli bra så fort som möjligt.

Sent på lördagkvällen opererade läkarna Felipe Massa för ”livshotande skall- och ansiktsskador”. Detta meddelade en talesman för sjukhuset på en presskonferens. AEK:s chefsläkare Peter Bazso sade att Massa skulle hållas nedsövd i en respirator under natten.

På söndagsförmiddagen var fortfarande nedsövd, en åtgärd man vidtagit för att hjärnan inte ska svälla. Under dagen planerar man för en ny hjärnröntgen.

Ingen F1-förare har dött på banan sedan legendaren Ayrton Senna dödskraschade på Imola för 15 år sedan. Sent i går natt bad F1-fans världen över för att Felipe Massa inte skulle göra Senna sällskap.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN