"Jag trodde att jag skulle dö"

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Latvala berättar om olyckan då han slog runt 17 gånger

Foto: AP
Jari-Matti Latvala slog runt 17 varv med sin bil.

Det var hans 24:e födelsedag - den dagen då livet plötsligt förändrades.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger Jari-Matti Latvala.

Den finländske WRC-föraren råkade ut för en fruktansvärd olycka under Portugals WRC, men nu berättar han själv om vad som egentligen hände när han och kartläsaren Miikka Anttila slog runt 17 gånger när de störtade ned för en ravin.

– Det var mitt fel. Jag hade antecknat att jag skulle vara dubbelt så försiktig som jag brukar vara i just den kurvan, men kvällen innan så ändrade jag det. Av det har jag lärt mig att aldrig någonsin ändra i mina anteckningar, berättar han för motorsporttotal.

– Jag förstod direkt att vi skulle krascha och jag försökte att använda mig av avspärrningen för att bromsa bilen. Men vi slog över avspärrningen och började rulla, rulla och rulla helt okontrollerat. Jag kommer i håg hur det kändes när bilen kom i rullning och jag tänkte: ”Vi överlever aldrig detta, den slutar aldrig att slå runt.”

Säkerhetsbältena räddade dem

Men till slut så stannade bilen och de båda finländarna kan tacka säkerhetsbältena i bilen för sina liv.

– När det äntligen slutade tittade jag på MIikka och hans ögon var röda och fulla av blod eftersom bilen hade stått på taket så många gånger under fallet. När jag väl hade kollat att han mådde okej så sade jag. ” Detta var kanske vårt sista rally”. Jag trodde att jag skulle dö, det var den hemskaste olyckan jag upplevt i min karriär.

Men det var inte hans sista rally, han ställer upp i Argentinas WRC som startar den 24 april och hans teamchef Malcom Wilson såg till att han testade bilen snart igen.

– Han måste köra igen, men jag tor att den här olyckan har förändrat honom som person, säger stallchefen.

– Han kommer inte att köra på samma sätt i Argentina. VI som team står bakom honom till 100 procent och det var en mycket chockerande olycka. Jag var absolut inte förberedd på det jag skulle se och jag trodde aldrig att grabbarna skulle sitta på mitt kontor bara ett par timmar senare.

Jari-Matti Latvala ligger sjua i VM, än så länge har han nollat i tre av fyra tävlingar. Leder gör fransmannen Sebastien Loeb som vunnit samtliga fyra WRC i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally