Dagen efter fiaskot – då tog vallateamet ledigt

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

PYEONGCHANG. Dagen efter den tunga vallasmällen.

Då tog vallateamet ledigt.

– Det är välbehövligt och det gäller att ta hand om våra vallare också, säger vallachefen Urban Nilsson. 

Förmiddagen i Pyeongchang var solig och skön. Ute på banorna vid Alpensia skidstadion snurrade Charlotte Kalla, Daniel Rickardsson, Anna Haag och flera av de svenska åkarna.

Men några vallare syntes inte till.

1 av 2 | Foto: PONTUS ORRE / AFTONBLADET

Dagen efter vallafiaskot i stafetten hade vallateamet ledigt. Vilodagen var inplanerad sedan tidigare och landslagsledningen såg ingen anledning till att ändra det trots att frågorna efter de klassiska sträckorna på herrstafetten var många.

– Vi har varit här i över två veckors tid och tar en vilodag i dag. Sedan gasar vi igång igen inför tävlingarna i morgon. Det är välbehövligt och det gäller att ta han om våra vallare också. Men det är mycket god stämning i gruppen och vi blickar framåt, säger vallachefen Urban Nilsson.

”Hade möten”

Förbundskapten Rikard Grip:

– Det har varit intensivt fram till nu. Jag tror det är viktigt att man får hungern och känner sug för att gå in det igen i morgon, säger förbundskapten Rikard Grip när han ska ge sig ut i spåren.

Men ni vill inte att de ska vara här och analysera?

– De hade lite möten efteråt, sen stannar vi där och nu har de en lugnare dag. Jag tror inte det hjälper. Jag tror att det är viktigt att man har mycket energi när det väl är dags att göra ett bra jobb. Jag tror det är bra att de får lite andrum efter en intensiv första vecka, säger Rikard Grip.

Vallachefen Urban Nilsson kunde i går inte bena ut vad som var fel efter loppet, men nu har han analysen klar.

– Vi har gått igenom vad vi har använt för produkter och vallat med. I går var det jäkligt tufft, små marginaler och ibland blir det lite för mycket. Jens hade lite för aggressiv valla och Danne för lite för lite valla. Det var två bommar helt enkelt, men vi lägger det bakom oss och blickar framåt.
Det var alltså vallan och inte skidorna?

– Nä, det var vallan. Men det är alltid en kombination. Det är många par skidor man väljer på. Vi tog beslut fem minuter innan start, men det var lika för många andra nationer, så det är ingen bortförklaring. Det var för dåligt och nu lägger vi bakom oss.

”Lider med vallarna”

Herrtränaren Lars Selin har stark tro på att teamet som jobbar med materialet kommer att hitta rätt igen inför tremil och femmil som går i klassiskt nästa helg.

– Man lider med killarna och man lider med vallarna. Men vi har stark tilltro till det vallateamet gör och de kommer såklart testa med Daniel (Rickardsson) inför femmilen som är ett stort mål för honom, säger Lars Selin.

Du hade inte velat ha teamet här för att börja jobbet?

– Det är viktigt att de tar vilodag och får ny energi.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16