Stjärnorna blåsta på en medaljchans

”Det är sjukt orättvist”

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Freestyleåkarna får en medaljchans i OS.

Snowboardåkarna får två.

– Det är sjukt orättvist, säger Emma Dahlström inför nattens slopestyle.

Åker du slopestyle så kör du också big air.

Det gäller både i snowboard och freestyle (skidor).

Till Sotji 2014 blev slopestyle ny gren på OS-programmet i både snowboard och freestyle.

Till Pyeongchang fick snowboard med också big air på OS-programmet. Det innebär att svenska snowboardåkare som Niklas Mattsson och Måns Hedberg får två chanser att ta medalj, först i slopestyle i början på OS och sedan i big air i slutet.

”Alla väldigt besvikna”

Men i freestyle får Henrik Harlaut, Emma Dahlström, Jennie-Lee Burmansson och de andra fortfarande nöja sig med enbart slopestyle.

– Det är sjukt orättvist. Det var länge tal om att vi skulle få med big air också. Sedan blev vi alla väldigt besvikna när vi inte skulle få det. Arenan är ju byggd, varför får inte vi åka? Det känns bara tråkigt, säger Emma Dahlström.

Tillsammans med Burmansson kör hon damernas slopestyle natten till lördag svensk tid där kval och final avgörs på en enda dag.

På söndagen avgörs herrarnas slopestyle.

– Man hade velat köra big air för vi kör ju på precis samma hopp som snowboard. Men snowboard har alltid varit steget före oss att köra i OS. Nästa gång är det väl vår tur, säger Jesper Tjäder.

”Harlaut hade kunnat ta guld i båda”

– Vi hade alla haft stora chanser att köra bra i big air. Henrik Harlaut hade kunnat ta guld i båda, säger Oscar Wester.

Harlaut, som är det kanske största, svenska medaljhoppet i freestyle:

– Det hade varit fantastiskt att ha en chans till. Big air är så roligt också. Vårt lag hade haft väldigt, väldigt bra chanser.

Nu kämpar åkarna för att få med big air på OS-programmet i nästa OS 2022.

– Så fort frågan kommer upp så pushar vi för det. Vi vill alla ha med det på OS, säger Harlaut.

Stefan Karlsson är sportchef i både snowboard och freestyle.

– Snowboard har varit med längre med fler grenar i OS. Men frågan kommer att lyftas i vår inför OS 2022. Men ska en gren in i OS måste en gren ut. Det handlar om idrottspoilitik, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.