Svensk spelade bort 40 miljoner

avJim Baas, Minimedia

SPORTBLADET

Årets snackis – trots att ingen vet vem han är

Phil Ivey, med två triumfer i VM, i all ära. Pokerårets stora händelse är ”Isildur1”. En okänd svensk som vann 36 miljoner kronor – bara för att spela bort allt han vunnit och mer än så.

– Men jag är säker på att han kan komma tillbaka, säger världsstjärnan Patrik Antonius, en av storspelarna som kammade hem svenskens pengar.

Det går inte att prata om pokeråret 2009 särskilt länge utan att komma in på ämnet ”Isildur1”. En ung svensk, enligt uppgift ännu tonåring, som under hösten började spela på de allra högsta nivåerna hos Full Tilt Poker på nätet.

Och som han spelade.

Skinnade Tom Dwan

”Isildur1” skinnade Tom ”durrrr” Dwan, 23, ordentligt. Han spelade 5,5 miljoner dollar – 40 miljoner kronor i dag – från amerikanen. Svensken visade sig vara en suverän Texas Holdém-spelare.

Ett problem, bara.

Han nöjde sig inte med den spelformen utan spelade även Pot Limit Omaha. Där mötte han övermäktigt motstånd från spelare som Patrik Antonius, Phil Ivey och inte minst den mindre kände men erkänt skicklige Omahaspelaren Brian Hastings.

Förlorade sina miljoner

På två månader hade han spelat bort allt han vunnit, med råge. Han gick från ett plus på fem miljoner dollar (36 miljoner kronor i dag) till en förlust med två till tre miljoner dollar – det var de pengarna han förmodligen hade spelat ihop på andra sajter i Europa, som användes till satsningen på high stakes-spel hos Full Tilt Poker.

Hyllad – och kritiserad

Pokervärlden hade hyllat ”Isildur1” och följt hans framfart på nätterna, svensk tid. Men plötsligt vändes det till hård kritik mot hur dåligt han hade spelat. Svenska PokerStars-proffset William Thorson, som är pokerbloggare och -krönikör på Aftonbladet, var en av dem som ”railade” den nya svenska stjärnan. Han tycker att folk gjort det enkelt för sig genom att kalla ”Isildur1” för dålig bara för att han förlorade alla pengar.

”Han tillhör fortfarande skaran som klassas som dom kanske bästa i historien. Sen så håller han väl inte det måttet idag kanske men han är ju inte en dålig pokerspelare för att han spelar bort sina pengar”, skriver Thorson i sin blogg.

Beundran från motståndare

Finländaren Patrik Antonius var med om att tömma spelkassan av ”Isildur1”, som slutade spela på de högsta nivåerna i början av december. Men Antonius beundrar svenskens djärva stil och tror att han kan komma tillbaka.

– Eftersom han är så ung har han inte så höga levnadsomkostnader och kan bygga upp en ny bankrulle, har han sagt i en videointervju på sin sponsor Full Tilt Pokers hemsida.

Och, visst.

Dagarna före jul finns noteringar om att ”Isildur1” spelat mot Tom Dwan igen – på 50/100-dollarsnivå, tio gånger lägre än det de möttes på tidigare detta år.

Uppgång och fall – och uppåt igen?

Det får vi veta 2010.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker