Sportbladet

TIO popklubbar du måste uppleva live

Av: 

Lars Nylin

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin ger dig de bästa tipsen

Glöm jättar som Manchester United, FC Barcelona, AC Milan med flera.

Sportchansens Lars Nylin ger dig här de tio bästa tipsen på Europas ”popklubbar” som du bara måste uppleva live – i alla fall minst en gång i livet.

10) FC Basel

Stad/Land: Basel, Schweiz.

Tiden för FC Basel som popklubb är troligen utmätt, därtill har den varit för framgångsrik de senaste tio åren. Men Sportchansen tar en sista chans att sätta spotlight på en klubb som drog 20 000 även när den på 1990-talet dväljdes i Nationalliga B. Men ännu i dag, när klubben spelar Champions League, finns det i luften på St Jakobs en känsla av revanschlusta.

9) Standard Liege

Stad/Land: Liege, Belgien.

Landslaget är hopplöst, men den belgiska ligan har en osannolik förmåga att hålla status på sina kultklubbar. Som dessutom klarar av konststycket att vinna titlar men ändå förbli just kultstämplade. Som Genk, Gent men i synnerhet Standard Liege.

8) RC Lens

Stad/Land: Lens, Frankrike.

Staden Lens har bara 30 000 invånare, men fotbollsklubben Racing Club är magnet för en hel region av gruvnäring och tung industri. Dess supportrar gör regelbundet Stade Félix Bollaert till ett hav av 40 000 rödgula roliganer.

RC Lens är Frankrikes motsvarighet till tyska Schalke 04 men lagom framgångsrik för att fortfarande kunna rubriceras som outsiders och popklubb.

7) 1 FC Kaiserslautern

Stad/Land: Kaiserslautern, Tyskland.

I Sverige har de för evigt etiketterats som ”svensklag” eftersom några svenska fixstjärnor spelade i klubben på 1970-talet. I Tyskland har de snarast setts som den ”vanliga” popklubben med idrottsligt fokus när klubbar som St Pauli och Union främst byggt sina myter utanför planen.

Just nu finns ”De röda jävlarna” i 2. Bundesliga, men det hindrar inte 30 000 eller fler i den lilla landsortsstaden att söka sig till Fritz Walter Stadion.

6) Athletic Bilbao

Stad/Land: Bilbao, Spanien.

Kanske borde det i stället för Spanien ha stått Baskien här ovanför. Det som gör Athletic till mer än en fotbollsklubb är dess hyperpatriotiska tolkning av det spanska begreppet cantanera, regionalt upptagningsområde.

Sedan 1912 har ingen icke-bask spelat för de rödvitrandiga. I en undersökning på 1990-talet svarade 75 procent att de hellre åkte ur La Liga än övergav den policyn. Athletic är fortfarande kvar i La Liga, de har varit med där sedan starten, och fortsätter att fascinera fotbollsvärlden.

5) Livorno Calcio

Stad/Land: Livorno. Italien.

1921 bildades det italienska kommunistpartiet i hamnstaden Livorno. I dag är stan i politiska sammanhang nästan lika känd för att den huserar toppfotbollens enda öppet kommuniststöttande klubb. Che Guevara är en lika vanlig symbol för serie A-klubben som dess klubbmärke.

4) Union Berlin

Stad/Land: Berlin, Tyskland.

På DDR-tiden var Union Öst-Berlins obundna klubb, och stod fria från Stasi och annan maktfullkomlighet. Detta hyllas man för i dag genom att man blivit, först Berlins och sedan hela Tysklands nya popklubb.

Tidigare i år byggde fans till klubben på eget initiativ om arenan Alte Försterei för att man skulle slippa dela arena med hatade rivalen Dynamo. Nästa säsong kan arenan i sydöstra Berlin mycket väl vara skådeplats för Bundesligamatcher.

3) AS St Etienne

Stad/Land: St Etienne, Frankrike.

Det har funnits tider när ”Les Verts”, de gröna, omfamnat även av den vanliga popkulturen. Det var i en sådan period som ett hyfsat engelskt popband tog namn efter klubben. Men även ett par årtionden efter sin storhetstid, när St Etienne nosade på Europatitlar och vann elva ligaguld, kan Stade Geoffroy-Guichard fortfarande vara en av Europas mest magiska fotbollsupplevelser.

2) Millwall FC

Stad/Land: London, England.

En helt annan sorts popklubb. Millwall har i tre årtionden attraherat dels sådana som fascinerats av klubbens huliganstämpel. Men också sådana som ser den som en nagel i ögat på den hyperkommersiella moderna engelska fotbollen. Oavsett vilket så är ett besök på The New Den i sydöstra London garanterat en annan sorts fotbollsupplevelse än den på Emirates eller Old Trafford.

1) St Pauli

Stad/Land: Hamburg, Tyskland.

St Pauli utmanas allt tuffare av Union Berlin, men är fortfarande den ultimata popklubben, eller alternativa hype-klubben om man är cyniskt lagd.

Det var på 1980-talet som punkare och andra alternativa i Hamburg adopterade stans sömniga andralag. I dag är St Pauli klubb nummer två för världens alla vänsterlutande fotbollsfans. Arenan Millerntor – som bara ligger några pilsnerkranar från Reeperbahn – säljs oftast ut till alla sina 23 000 platser.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Se världens bästa sport från 1 481 kr:

LÄS MER HÄR

Hitta resan till någon av popklubbarna:

SÖK BILLIGASTE RESAN HÄR

Hitta resan till någon av klubbarna här:

SÖK BILLIGASTE RESAN

Se världens bästa sport från 1 481 kr/person:

LÄS MER HÄR
Publisert: