Jerebko draftad av Detroit

SPORTBLADET

Valdes i andra valomgången

Foto: Bildbyrån

Svensk baskethistoria i natt:

Jonas Jerebko draftades av Detroit Pistons.

Han är den förste svenskfödde som nu tar steget in i NBA.

– Det känns som att jag inte kan komma till ett bättre ställe, säger han.

Aldrig tidigare har en svensk blivit draftad till NBA. Visserligen har det funnits svenska spelare med dubbla medborgarskap och som valt att representera sina andra hemländer, som Maciej Lampe, Polen, och Damir Markota, Kroatien, som spelat i NBA. Men Jerebko, med amerikansk pappa, är den förste som är född i Sverige som går till NBA.

De två senaste åren har Jerebko gjort succé i italienska Angelico Biella och i en del tips talades det om att svensken skulle gå redan i första rundan. Men nu valdes han som nummer nio i den andra omgången, 39:a totalt.

– Det spelar ingen roll i vilken runda jag kommer i. Jag har fått känslan av att Detroit vill satsa på mig och att jag kan ta en plats där redan kommande säsong, sade Jerebko efter draften till Borås Tidning.

NBA-mästare tre gånger

Frågan är dock om Jerebko får göra NBA-debut redan i höst. Medier i Detroit tror att Pistons kommer uppmuntra svensken att spela kvar i Europa en tid för att utvecklas ytterligare innan det är dags för världens bästa liga.

I Italien har Jerebko byggt på muskelmassan ordentligt och väger nu en bra bit över 100 kilo fördelade över 205 centimeter. Han har bra rörlighet och spelar ofta som liten forward. En svaghet är att han måste våga utmana lite mer.

Detroit Pistons spelar i Central division med Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Indiana Pacers och Milwaukee Bucks. Tre gånger har man blivit NBA-mästare; 1989, 1990 och 2004. Senaste säsongen nådde man slutspelet men åkte ut i första omgången mot Cleveland.

Träffade manager

Klubben valde i draften att förstärka forwardspositionerna. Som nummer 15 valde man Austin Daye och som nummer 35 DaJuan Summers, två långa forwards som båda kommer konkurrera med Jerebko om en plats i laget.

Efter draften fick Jerebko träffa klubbens manager, gamle storspelaren Joe Dumars.

– Vad han sa? Det vill jag inte säga, men det var bra grejer.

Helt klart är att draftandet av Jerebko inte bara är "bra grejor" för honom personligen. Det är också "bra grejor" för svensk basket som längde längtat efter en förebild som visar att det går att nå NBA. Nu är den förebilden äntligen här.

TT/Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket