Revanschsuget England mot Sydafrika

SPORTBLADET

Och nu är guldhjälten tillbaka hos världsmästarna

För fyra veckor sedan åkte världsmästaren England dit med 0–36 mot Sydafrika i rugby-VM:s gruppspel.

På lördagen möts lagen i VM-finalen i Paris.

Foto: Jonny Wilkinson.

När sydafrikanerna lekte med England i gruppspelet var det den största förlust som ett regerande mästarlag åkt på i ett VM. Vinsten satte också stopp på Englands svit på åtta raka segrar i VM-slutspel.

Guldhjälten tillbaka

I gruppmötet saknade England hjälten från VM-guldet 2003, poängkungen Jonny Wilkinson. Han är nu tillbaka efter fotledsskadan och Wilkinson ligger trea i poängligan med 61 poäng.

I förra VM-finalen i Sydney 2003 var det Wilkinson som fixade guldet när England vann med 20–17. I förlängningen slog han till med en droppkick och gjorde 15 av Englands finalpoäng.

När England slog Frankrike med 14–9 i semifinalen i lördags satte Wilkinson nio av poängen.

Poängligan i årets VM toppas annars av Percy Montgomery, Sydafrika, som gjort 93 poäng. I semifinalsegern mot Argentina var det Bryan Habana som glänste med två försök när man lätt vann med 37–13. Habana har hittills gjort åtta försök och tangerat legendariske Jonah Lomus, Nya Zeeland, rekordsiffra från VM 1999.

Meriterade lag

Sydafrika tog VM-guld på hemmaplan 1995 efter 15–12 mot Nya Zeeland i finalen. I VM 1999 åkte Springboks, som sydafrikanerna kallas, ut i semifinalen mot slutsegraren Australien men tog VM-bronset mot Nya Zeeland. I Australien 2003 tog dock Nya Zeeland revansch redan i kvarten.

England var i semi 1995 men förlorade stort mot Nya Zeeland. I VM 1999 vann Sydafrika kvartsfinalen i Paris med klara 44–21. Och för fyra år sedan blev det alltså guld för engelsmännen.

Det som talar emot engelsmännen är facit mot Sydafrika på finalarenan Stade de France i förorten Saint Denis. Förlust i VM-kvarten 1999 och förlust i gruppspelet 2007. Plus att Sydafrika vunnit fyra av de senaste fem mötena lagen emellan.