Lysande EM-start av Helena Lundbäck

SPORTBLADET

”Kände mig som en uppsnurrad duracellkanin”

Foto: Helena Lundbäck.

Applåderna var mer än bara artiga.

Pappa Hasse kom med stora kramen.

Helena Lundbäck är tillbaka med besked – felfri direkt i EM-starten.

Det var ingen lätt bana i tidshoppningen.

Tyske stjärnan Marcus Ehning brakade in i det så kallade delfinhindret två gånger om och så var hans medaljchans i EM borta efter mindre än en minut.

Bommar föll, vackra blomsterarrangemang demolerades av hovar som trampade alldeles galet och det plaskades i vattenhindret.

Lundbäck, 31, klarade utmaningarna galant.

Möjligen nuddade hon ett hinder, men det var knappt synbart. När samtliga 82 ekipage visat upp sig stod sig 72,27 sekunder som den elfte bästa tiden. Lite fickpengar fick hon också som extra bonus, drygt 4 500 kronor.

Blir att räkna med

Budskapet var klart och tydligt: Helena Lundbäck blir att räkna med. Nu i EM och troligen ett bra tag framöver.

Med felpoängen 2,55 är hon mindre än ett nedslag från ledningen (Christina Liebherr, Schweiz) men det är väldigt tätt åt båda hållen.

Själv försökte hon tona ned fullträffen i den första mästerskapsritten sedan EM 2003.

– En bra början. Jag är nöjd.

Hon försökte se bestämd ut.

Det gick inte.

Helena var påtagligt lättad – och trött.

Hon fick inte många timmar sömn natten innan. Först sedan pojkvännen, italienaren Roberto Cristofoletti, fått henne att slappna av hittade Helena sömnen.

Robertos knep: yoga.

– Jag gick och lade mig klockan tio, men låg och vred mig. Vid ettiden gick jag upp och då började han utöva yoga med mig. Han var duktig på det, säger Helena.

Hasse hittade hästen

Men den yttersta anledningen till att Norrköpingstjejen är tillbaka på den stora scenen är det elvaåriga stoet Madick.

– En helt fantastisk häst, men i dag var hon något för het för att vara helt perfekt och det kan vara lite oroande för fortsättningen om hon skruvar upp sig mer.

Helena vet att hon måste tygla sin egen nervositet.

– Jag kände mig som en uppsnurrad duracellkanin, vilket hade varit bra för Mynta (Lundbäcks förra stjärnhäst) för hon hade också skruvat igång. Men inte för Madick som är lite het och helst ska dämpas.

Det var pappa Hasse Lundbäck, landslagsryttare en gång i tiden även han, som efter ett tips från ägaren Annette Karlsson fick korn på stoet på en gård utanför Ängelholm för några år sedan. Förälskelsen var omedelbar.

– Jag hämtade den dagen efter. Jag såg en potential, det bara fanns där. Madick är en mycket känslig men kapabel häst och de två är verkligen ett ekipage. De har stort förtroende för varandra. Det var en klockren ritt, Helena red med sån precision, hon gjorde inget fel.

– Kan hon rida så här kan det bli vad som helst, säger Hasse Lundbäck.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport