Eurosport tog sin plats alltför given

SPORTBLADET

Eurosports förflyttning till den digitala delen av kabelbolaget Com Hems utbud har ännu inte orsakat den tittar­ilska som tidigare yttrats när det trixats med kanalens tillgänglighet.

Kanske är det för att kanalen inte ­längre känns så oumbärlig. Tablån är fort­farande omfattande, men det magnifika och det ­exklusiva har falnat. Det finns på annat håll eller har blivit basvara.

Någon säger ­säkert Girot och Tour de France. Men har inte de sändningarna blivit mer Roberto Vacchi show än något som förknippas med Eurosport?

För svenska tittare är Eurosport oftast den enda chansen att få se vissa discipliner, som tyngdlyftning, volleyboll, roadracing, nordisk kombination med mera. Men trots bredd och trots två kanaler har en tablåstagnation infunnit sig. Svenskspråkiga Eurosport, signerat Bengt Grive, föder inte längre nya talanger.

Hjulet vevas runt i samma procedur som tidigare år och det har gett näring åt en anonymitet, trygg och stadig, men utan nerv och med en tendens till att vara tv-sport-muzak.

För alla Com Hem-tittares skull önskar jag kanalen kvar i basutbudet. Att den från 1 september inte finns kvar där beror mest på att Eurosport tog sin plats alltför given.

Marie Lehmann som programledare för ”Hockeykväll”, varför inte?

Obegripligt är däremot varför SVT:s Mats Nyström talar om att hon är ”kompetent”. Självklart är man kompetent om man får ett sådant jobb, man som kvinna. Enda undringen jag har är om hon har tillräcklig pondus för att hålla riksclownen Niklas Wikegård i styr.

Anders Fredriksson, vad har hänt? Denne så pratglade man höll orden i styr när Everton manglade Tottenham. Följde spelet, höll tyst den där viktiga glädjestunden efter målen, inga onödiga faktautflykter, bra tempoväxlingar. Absolut den bästa insats han gjort på många år.

Larvigt är det enda jag säger om kritiken av att Glenn ­Hysén följde en match i sällskap med IFK Göteborgs fans. Alla är vi ju fans. Däremot, när expertkommentatorer tjänar spelbolag hörs ­ingen kritik. Där kan man tala om olämpligt.

Ligorna har knappt startat, ändå kommer första sucken av mättnad. Champions Leauge-kval, Ligue 1 och Premier Leauge mitt i veckan. Och i kväll blir det mera.

Frank Östergren