All information gör mig sjösjuk

SPORTBLADET

Vinnare heter travprogrammen

i TV4.

I vissa kretsar är det populärt att göra sig lustig över programnamnet.

”Det borde heta Förlorare.”

Dels för att de flesta som kollar på programmet förlorar pengar på sina spel. Dels för att många upplever det som att programmet har för mycket intervjuer med förlorande ekipage.

I det första fallet är de något intressant på spåren. I det andra fallet är de snett ute.

När det gäller spelets baksidor tas det i stort sett inte upp alls av Vinnare och fackpress. Inget om risker, problem och beroende.

När det gäller koll av tävlande som misslyckats visar Vinnare journalistiska ambitioner. I en mediagenre som har förslöats och förgubbats sitter de flesta journalisterna i ett pressrum och lyssnar på banans intervjuer från vinnarcirkeln – när det som i de flesta sporter ofta kan finnas en intressantare story hos en förlorare.

När pengar är inblandade blir det lätt mycket känslor. Jag får många mejl om riggade pokersajter och travlopp som inte gått rätt till – det verkar enligt mejlprogrammets inkorg ofta inte vara spelarnas fel att de förlorat.

Vinnare-programmen blir också många gånger samtalsämnen över konspirationsborden.

Efter lördagens Vinnare V75 ven mejlen genom luften och kablar igen. Fokuseringen på Criks Hurricane, Husar Tilly och Elias gjorde tydligen att man skulle kunna lista ut före respektive lopp vem som skulle

vinna – att upplägget av sändningen var konstruerat efter resultaten.

Jag har kollat lite på banorna hur programmet jobbar och kan nästan garantera

att det i högsta grad är semilive. De tre ekipagen i linsen i lördags var resultatet av gott journalistiskt förarbete.

Anders Ekberg i ATG Live har jag också hört ska styra sina tips så att de ska gynna honom själv. Jag däremot vill passa på att tacka honom för värmningsinformationen i lördags där frågetecken kring Husar Tilly rätades ut och Noss Dream Ride lyftes fram, och tillsammans med Patric Skoglunds och Glen Normans skokoll så kunde man flytta streck från Anelka till värmningsvinnaren Criks Hurricane.

Samtidigt som all information kan göra mig sjösjuk. Jag kan längta till tiden då Sören Nordin ställde sig på en låda i stallet och gav stalltips endast till sina hästägare.

Man behöver inte alltid få allt serverat.

När Åke Svanstedt hemlighåller viss taktik för att få sportslig fördel känns sporten och spelet seriösa.