Damerna behöver bygga sina egna myter och hjältinnor

SPORTBLADET

Sportbladets Martin Strömberg: Kanske kan detta bli en start

Aldrig har intresset varit så stort för en dammajor som inför årets British Open.

Äntligen får damproffsen tillträde till golfens mecka – Hallelujah, megaheliga St Andrews – efter år av försök.

Bättre sent än aldrig även om det självklart är PR-mässiga orsaker som styr.

Damernas British Open har bara sex års svajig majorstatus bakom sig och behöver draghjälp.

Och Royal and Ancient, som i mångt och mycket styr vad som händer och var det händer i Golfeuropa ställer äntligen upp.

Men vad damerna behöver mest av allt är tid, respekt och äkta jämlikhet. Förhoppningsvis är detta ännu en början på just det.

Missförstå mig inte. Jag tycker att det är en självklarhet att damproffsen ska ha tillgång till samma banor som herrarna utan några undantag.

Så har det inte varit och så är det heller inte i dag.

Det är bra att damernas Open kommer till St Andrews men kanske inte för att det är en exceptionellt bra bana. Nej, fördelarna är symboliska och PR-mässiga eftersom intresset för årets tävling är enormt mycket större än tidigare år.

Tiden är den viktigaste faktorn

På grund av männens långvariga monopol på golfuppmärksamhet har damerna naturligtvis inte samma tradition och på 20–30 år hinner man inte bygga så många myter och kultfigurer som herrarna gjort på över 100 år.

Det är män som bestämt att damgolfen inte är lika intressant som herrgolfen även om golfen kommit längre än många andra sporter när det gäller TV och prispengar.

Men vi är långt ifrån Utopia än.

Damerna behöver bygga sina egna myter, sina egna hjältar och hur fort man än vill att det ska gå så fungerar det inte så. Tiden är den viktigaste faktorn och damerna har inga ansikten på sina motsvarigheter till Ben Hogan och Bobby Jones.

Deras tid började med Nancy Lopez och bilderna är suddigare.

Bara haft majorstatus i sex år

Nu tjänar ingen på att gnälla över orättvisor från förr och verkligheten är att det finns en del att göra på damsidan. Framförallt när det gäller stortävlingarna.

Damernas majors är ännu inte gjutna i stenbroar över Swilken burn men det är naturligtvis också det en tidsfråga. British Open har bara haft majorstatus i sex år och bara funnits i drygt 30 men den behöver få en stabil grund. Kanske kan detta bli en start.

Som det är i dag känns bara Nabisco och US Open riktigt stabila. Nabisco motsvarar herrarnas US Masters och har gjort ett bra jobb även om jag personligen skulle vilja se damerna någon gång spela ett eget Masters. På Augusta National givetvis.

Borde spela en major i Sydkorea

Om man tittar lite geografiskt på var damerna borde lägga majors så känns det ju givet att en hör hemma i Sydkorea. Där går utvecklingen snabbast och man har egentligen fler riktigt vassa spelare än USA:

Oavsett vilka motiven nu är för att lägga veckans tävling på St Andrews så kan jag inte låta bli att drömma om att Annika Sörenstam ska få vinna en riktigt stor titel till.

Och vandra över stenbron vid Swilken burn.

Och kanske få sitt namn på någon sten.

Det vore faktiskt stort och då skiter jag i om det bara är PR.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf