Baryard till attack mot förbundskaptenen

SPORTBLADET

Får endast en förbundsplats i världscupen: ”Det är konstigt”

Foto: Malin Baryard.

Inför världscuppremiären är Malin Baryard kritisk mot förbundskapten Maria Gretzer.

Trots att Baryard är näst bästa svensk på världsrankningen får hon bara en förbundsplats i världscupen.

– Jag tycker det är konstigt, säger Baryard.

I morgon avgörs årets första världscuptävling i Oslo. Tolv tävlingar (sju före nyår) ska leda fram till världscupfinalen i Göteborg i april.

Finalen på hemmaplan är inomhussäsongens stora mål för de svenska toppryttarna och konkurrensen är hårdare än någonsin om platserna.

Då Rolf-Göran Bengtsson rasat ur topp-10 på världsrankningen tappar Sverige en gratisplats i alla vc-tävlingar. Sverige har i år bara en plats och den tillsätts av förbundet.

I denna tillsättning känner sig Malin Baryard förfördelad.

Hon har bara fått en förbundsplats av de sex som bestämts före nyår (den sjunde, i Mechelen under julen, är ingen intresserad av).

”Borde ha lika många som Royne”

– Jag borde ju ha minst lika många platser som Royne (Zetterman) och Helena (Lundbäck) i och med att jag ligger klart högre på rankningen än vad de gör. Så har vi gjort tidigare och då skulle jag varit andravalet. Men det har de tydligen inte gjort i år, säger Baryard.

Men i dagsläget har Lundbäck faktiskt också bara en plats, precis som Baryard, som dessutom tackade nej till en extraplats i Oslo.

Baryard har diskuterat situationen med förbundskapten Maria Gretzer.

– Hon tycker att de har ridit fler laghoppningar än jag och kämpat för laget. I all ära... men jag har också kämpat på mitt håll.

Baryard var inte med i EM, till skillnad från de andra tre som då tog Sverige till OS.

– Även om de kämpat för laget så har de haft alla möjligheter att klättra på rankningen. Framgångarna mäts på rankningen och den har visat klart och tydligt att vi (Malin och hennes hästar) varit i väldigt bra form hela året eftersom vi klättrat enormt. Jag har inte varit så här högt sedan året innan jag blev gravid (2004).

”Har vridit mig i sömnen”

Gretzer:

– Jag har vänt och vridit mig i sömnen för det här med uttagningen. Jag har sagt till Malin att man måste premiera dem som jobbat för laget.

Vid sidan av förbundsplatserna kan ryttarna hoppas på en personlig inbjudan från arrangören.

– Malin är den som har lättast att få inbjudningar och har ju redan fyra platser klara. Över huvud taget är det mycket lättare för tjejerna att få inbjudningar, säger Gretzer.

Hur gör ni med tävlingarna efter nyår?

– Då ger vi platserna till dem som ligger bäst till.

Sverige har, enligt Gretzer, troligen två friplatser som hemmanation i finalen (förutom de som kvalar in av egen kraft).

ARTIKELN HANDLAR OM

Ridsport