Trodde aldrig jag skulle skratta högt åt Larsson

SPORTBLADET

Betyget? Fem stycken "OK"

Inte i min vildaste fantasi trodde jag att jag skulle skratta högt åt Henrik Larsson.

Men nu har det hänt.

Henkes ”Ålar i kalsongerna” är minst lika bra som ”Torsk på Tallinn”.

Betyget? Fem stycken ”OK”.

Det finns två sanningar om Henrik Larsson:

Den ena är att han alltid står vid sitt ord och aldrig ändrar sig när han väl har bestämt sig. Den andra är att han i princip aldrig ställer upp på någonting.

Möjligen finns det en tredje sanning också: Henrik Larsson är fruktansvärt tråkig.

Men granskar man Helsingborganfallaren ­närmare inser man att de två första sanningarna­ inte stämmer överhuvudtaget.

Ändrar sig hela tiden

Henrik Larsson är egentligen en person som ändrar sig hela tiden, vilket min kollega Erik Niva skrev en klarsynt krönika om i Sportmagasinet: Henke slutar ständigt i landslaget ”för gott” för att sedan göra comeback igen. Han ska aldrig mer spela på ”högsta nivå” för att sedan plötsligt dyka upp i United. Han tänkte aldrig spela mer i Helsingborg, och så vidare.

Likadant ställer han också upp på mer än man tror – plötsligt driver han med sig själv i en tv-reklam för att i nästa stund sitta uppe på en sten utklädd till en fornnordisk gud med en hammare höjd till slag.

Släng dig i väggen, Schyffert

I kvällens ”Sanningen om” drar Henke Larsson ålar genom shortsen och tillsammans med Orup sjunger han ”Simma runt bland Larssons ben. Stora ål, många mål”. Med tanke på att Henke­ tydligen är paradoxernas man är det kanske bara logiskt, men ändå häpnar man: Jag har aldrig sett något liknande.

Visst, många idrottsstjärnor har fuskat sketchbranschen och tydligt visat hur lätt det är att misslyckas i den genren. Så, vad ska man säga om den tredje sanningen då?

Är inte Henrik Larsson, vilket vi alla vet, tråkigare än nylagd räls? Inte alls, han är hur kul som helst. Släng dig i väggen med ditt överspel, Henrik Schyffert – Larsson är king of comedy.

Slutar han med fotbollen nu har han en tänkbar, alternativ karriär.