Publicerad:
Uppdaterad:

Att stjäla mörkarna eller potten (del 6)

Publicerad:
Uppdaterad:

Nytt avsnitt Dan Glimnes pokerteori

Ytterligare en variant av hur man stjäl potten från motspelaren är den som på pokerengelska benämns ”the flat-call steal”; ungefär ”syna-höjningen-stölden”.

Grundförutsättningarna för att genomföra den är att (a) din motspelare ska ha höjt före floppen, (b) du sitter efter honom eller henne i position, och (c) du är den ende som synar höjningen. Med din syn av motspelarens höjning – en ”flat-call” – har du nu krattat i manegen för att kunna sno åt dig potten.

Det är viktigt att ännu en gång påpeka att du måste vara kapabel att agera på exakt samma sätt med en monsterstarthand. När du synar motspelarens höjning före floppen, ska han/hon inte ha en aning om huruvida du gjorde det med 7-5, 9-3, A-A, K-K eller A-K – eller något annat. Det är denna självsäkra syn som ska kunna -ingjuta rädsla hos den andre, och få honom att kunna se potentiella vålnader i mörkret under sängen.

Din motspelare kommer oftast att missa floppen, i synnerhet om höjningen skedde med något i stil med A-10, K-Q eller J-10f. Checkar han nu när han talar först, kan du många gånger enkelt ta potten ifrån honom genom att fyra in en bet på 40-60 procent av pottens storlek.

Nyckeln till att lyckas med en flat-callstöld är ännu en viktig förutsättning, nämligen att (d) du använder vapnet mot rätt motspelare. Det är därför av största betydelse att du har god koll på vem som är vad vid bordet.

(Självklart är det av betydelse även för de andra teknikerna för att stjäla -mörkarna eller potten, vilket knappast behöver påpekas!)

Din idealmåltavla för en flat-call-stöld är en motspelare som har svagheten att vara villig att höja före floppen, gärna med en ”förutsägbar” hand, men sedan är ovillig att beta ut efter floppen utan att ha träffat något. Mot en sådan kan du syna med nästan vilka två kort som helst på handen, för att sedan attackera efter floppen. Betar den andre i stället ut efter floppen, är det förstås oftast läge för att kasta de egna korten!

Ytterligare en förutsättning för en lyckad flat-call-stöld är att (e) du bör ha en hyggligt stor markerstapel i relation till potten: att sammanlagt med syn + utbetning riskera mer än 5-10 kapital av ditt kapital just då är dålig money management, så ha koll även på keramiken!

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN