Bandyfesten fortsätter

SPORTBLADET

Sju mål av David Karlsson i morse

Största glädjeämnet efter Sveriges 21–5-seger mot Vitryssland:

Att det var sista gången lagen möts i A-gruppen – redan till nästa år lär upplägget i bandy-VM göras om.

Det ska bli fler grupper, färre speldagar och fler matcher som faktiskt gäller något, åtminstone om svensk bandy får som de vill.

Efter ha sett svenskarna träningsåka sig fram till 21 mål mot Vitryssland är behovet av en röstningsframgång på lördagens förbundsmöte stort.

– Jag tror vi har goda möjligheter att få igenom detta. Det gynnar ingen att se näst-intill-dollarmiljonärer möta dem som har betalat sina egna flygbiljetter. Vi måste spela i fler grupper; A-gruppen med fyra-fem lag, en B-grupp med mellanskiktet och en C-grupp med nykomlingar som Ungern och Mongoliet. Dessutom vill vi spela VM efter klubblagssäsongen, sade Rolf Käck, generalsekreterare i både det svenska och det internationella förbundet.

Pinsam skillnad

I Sveriges match mot Vitryssland blev det pinsamt tydligt hur stor skillnaden är mellan ett av världens absolut bästa bandylandslag och det sjätte bästa.

Trots att stjärnor som Magnus Muhrén, Magnus ”Kuben” Olsson och Marcus Bergwall inte ens behövde byta om ledde svenskarna med tio mål i halvtid.

– Vi kunde ha gjort 40 mål om vi velat, det är inte ens kul att spela när det är så här, sade Stefan Erixon.

David Karlsson passade på att skjuta in sex mål innan han blev nedflyttad till högerhalv, debutanterna Olov Englund och Hans Andersson gjorde sten/sax/påse om vem som skulle skjuta en straff, o-ombytte Marcus Bergwall passade på att promenera runt halva banan för att fota Andreas Westh när han satt i utvisningsbåset och när vitryssarna – trots svenskarnas allmänhetens åkning – inte ens orkade åka upp på motståndarnas planhalva så valde målvakten att med flit kasta bollen till svenskarna.

”För dåliga”

Det fanns liksom ingen annan att kasta den till.

– De är alldeles för dåliga, jag tror att de bara tränat fem gånger på stor is. De skulle lära sig betydligt mer om de spelade i B-gruppen, för oss handlade det mest om att inte åka på skador. Jag hade inte ens en genomgång före matchen, ingen taktiktavla, ingenting. Det spelar inte roll en sådan här match, sade förbundskaptenen Anders Jakobsson.

För David Karlsson var matchen ändå rätt rolig.

Jättekliv

Tack vare sina sju mål är han nu femte bästa svenska målskytt i VM-historien, trots att han bara är 25 år och gör sitt tredje VM.

– Det här var ändå en sån match där man hellre passade än gjorde mål. Det var många lägen där vi passade i sidled i stället för att skjuta. Men det är kul att också få några passningar, det är man inte van med i klubblaget..., sade Uralski Trubnik-spelaren.

Edsbyns Jonas Edling fick spela sin första VM-match och gjorde mål efter en minut och fyra sekunder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy