”RINGROSTIG”

SPORTBLADET

VM-hjälten Semakala vann i comebacken

Tonton Semakala tog VM-brons som amatörboxare. Men lade av. För att göra comeback som proffsboxare.

– Boxningen håller mig vid liv, säger han till Sportbladet

Foto: HAR BARA EN FÖRLUST Tonton Semakala i blåa shorts la handskarna på hyllan i fjol. I går var han tillbaka i ringen och vann på poäng över Alexander Benidze.Foto: JOEL MARKLUND

1997 vann Tonton Semakala VM-brons som amatörboxare. Efter det satsade han på en proffs-karriär. Men det uppstod trassel med managers och kontrakt. Efter en tung förlust mot Jurijs Boreiko i april förra året lade Tonton Semakala handskarna på hyllan för gott.

Vann på poäng

Trodde han. I går, när den första proffsboxningsgalan på nästan 40 år avgjordes i Stockholm, gjorde den förre VM-hjälten bejublad comeback. Efter poäng tilldömdes han segern mot Alexander Benidze.

– Att boxas hemma inför alla vänner, det är rätt stor press. Plus att jag var ringrostig, det var jättetufft.

Du har bestämt dig för att ge proffsboxningen en chans till?

– Ja, jag känner att det är vad jag vill. Jag sparrar mot de bästa och det går bra, så varför inte? Boxningen håller mig vid liv.

”Kan bli bäst”

När boxas du nästa gång?

– Det är inte bestämt. Men jag känner att jag fortfarande har chansen att bli bäst, jag måste bara få möjligheten, säger Semakala som på sina 17 proffsmatcher bara har noterats för en förlust.

Var har du din VM-medalj?

– Den ligger hemma, jag brukar titta på den ibland när jag städar. Det är ett fint minne, ibland känns det som i går fast det är tio år sedan.

Jonatan Fast

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning