Suveräne Federer tog sin tionde Grand Slam-titel

SPORTBLADET

Gick igenom Australian Open utan setförlust

Världsettan Roger Federer gjorde det igen.

Schweizaren tog sin tredje titel i Australien genom att finalbesegra Fernando Gonzalez, Chile, i tre raka set - 7-6 (7-2), 6-4, 6-4.

- Jag är väldigt glad över att få hålla i den här bucklan igen, sade Federer till publiken efter segern.

Foto: Roger Federer skriker ut sin glädje efter matchbollen.

Men det hade kunnat gå annorlunda om Gonzalez hade tagit tillvara på de två setbollar han hade i första set vid ställningen 5-4 och egen serve.

Världsettan hade stora problem med vinden nere på centercourten, speciellt när han hade den i ryggen. Det var sällan man såg Federer slå ut så enkla bollar, ibland landade de flera meter bakom baslinjen.

Någonting som klart störde förhandsfavoriten och kanske – kanske – låg en skräll på lur.

Brände setbollar

Men Federer hade aldrig släppt ett set dittills under turneringen - och han gjorde det inte nu heller.

Gonzalez brände setbollarna och Federer kunde bryta tillbaka efter några suveräna bolldueller där chilenaren egentligen gjorde allting rätt - problemet var bara att Federer gjorde det ännu bättre.

Gonzalez räddade därefter i sin tur fyra setbollar och tog första set till tiebreak.

Ett tiebreak som Federer inledde med att ta hjälp av bollkameran Hawk-eye som dömde till hans fördel, något som ”hökögat” gjorde varje gång Federer utmanade domaren om en tveksam boll.

I stället för att förlora första bollen vann Federer densamme och gick av bara farten fram till 5-0 och kunde slutligen vinna tiebreaket med 7-2.

”Måste gratulera Roger”

Gonzalez stretade vidare men blev tröttare och tröttare, ett break räckte för Federer i andra set och i det sista fanns det inga krafter kvar hos den tiondeseedade chilenaren. En maratonduell i det sjunde gamet i tredje set, när bollen gick över nät 24 gånger och naturligtvis vanns av Federer, var talande för matchen.

En stenhård rak backhand efter två timmar och 20 minuters spel avgjorde matchen och en överlycklig Federer föll ihop vid baslinjen.

- Jag måste

gratulera Roger igen. Och igen, sade Gonzalez efter matchen och åsyftade på att han nu har 0-10 i matchstatistik mot Federer.

Roger Federer har nu vunnit Australian Open tre gånger, 2004, 2006 och 2007, och tagit totalt tio Grand Slam-titlar, fyra kvar till Pete Sampras 14.

Senast någon vann en Grand Slam utan att tappa ett set var Björn Borg i Franska öppna 1980.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis