Showen i riksdagen – rena sportgalan

SPORTBLADET

Lasse Anrell om sportveckan som gick

Jag blev uppringd av Sveriges Radio häromdagen.

Ett av deras oerhört tunga samhällsmagasin ville att jag skulle kommentera Reinfeldts regeringsförklaring.

Som om den var ett sportevenemang.

Jag tackade nej.

Jag hade nämligen annat för mig.

Men det jag tänkte när jag såg själva showen i riksdagen var ju att det faktiskt var en alldeles strålande idé. Det v a r rena sportgalan. Och på läktarna satt experter, krönikörer, redaktörer, spinndoktorer och lobbyister – alla med långa näsor.

Det enda som skilde den från sporten var – vad jag kunde se i alla fall – avsaknaden av agenter. Fast man luras ibland. Ibland kan agenter se ut som fruar, HBT-lobbyister, muppar, gamla ministrar, vad som helst. Så man vet inte.

En djurgårdare leder landet och AIK toppar allsvenskan – vart är Sverige på väg?

Det var det vanligaste skämtet i korridorerna i går. Ganska kul, tyckte jag. IFK Norrköping ner i tvåan, nollåttorna tar över. Så kan det gå.

Alla hade fel.

Jag satt och tittade på TV 4:s expertpanel i Nyhetsmorgon och där satt min egen tidnings politikguru Johan Hakelius och skulle kommentera ryktena om Carl Bildts comeback som utrikesminister.

– Den som tror det har inte fattat nånting av hur politik fungerar, Reinfeldt skulle aldrig ta med en gammal stadsminister på en så viktig post, sa han.

Ni vet hur det gick.

Låter nästan som mina egna elitserietips.

För att inte säga mina kollegors.

Som att tippa elitserien – 2010

Politikexperterna uppmanades också kommentera hur regeringsbildningen kommer att påverka valet – om fyra år.

Grattis. Hur ska de kunna veta det? Det är som om vi skulle tippa elitserien 2010. Hemska tanke. Men för några veckor sen hade jag nog tippat att de rikaste möts. Färjestad-HV71, kanske? Nu vet jag inte. Smartast möts – Mora mot Modo, kanske?

Alla i nya regeringen hade tysthetslöfte. Och höll det.

Det är ju det andra som skiljer politiken från sporten. När fotbollslandslaget fått veta laguppställningen till viktiga matcher har man alltid kunnat läsa dem hos Robert Laul eller Patrick Ekwall. Vem/vilka som läckt har jag en aning om, men jag får inte berätta det av lagstiftningsskäl.

Men här höll alla käften, det är imponerande. Inte ens en gammal glappmynt rackare som Carl Bildt sa nåt. Det var bara Jyllands Postens som hade koll på Bildt. Men de har ju alltid varit bra på gamla profeter.

Pissade på de kaxigaste

Det finns många olika grupperingar i regeringen. Minst fyra. Plus Carl Bildt, regeringens egen Zlatan. Hur ska gruppbildningarna motverkas? Se där en fråga som förenar Reinfeldt och Lagerbäck. Lagerbäck tog den makt han inte ville ha genom att pissa på de kaxigaste. Reindfeldt vill ha all makt  – men kommer han att behöva markera mot Zlatan Bildt får makt? Bra fråga.

Om nu inte Bildt är landslagets Chippen, förstås. Han påstås ju gilla både kvinnor och fester.

Men det ska väl en utrikesminister göra, å andra sidan.

Känns som att nolltoleransen i elitserien är rätt överflödig. Det är ju nästan ingen som är tillräckligt skicklig för att åka eller dribbla ifrån de andra.

Sen är det ju en annan sak att rika klubbar har förmågan att kunna köpa sig ur krisen. På pappret, i alla fall.

Om nu inte Carl Bildt är regeringens Salo förstås...?

Jag noterade att jag själv var föreslagen som en av deltagarna i vårens Let’s Dance. Jag skulle snarare säga att det kommer att bli en järnhård kamp mellan Hedman och Wikegård.

Förra söndagens flitiga citerande av Roger Rönnbergs blogg hade ett fel. De var tagna från Norrbottens Kurirens hemsida och inte NSD:s. Förlåt.

Snart kommer Lubos Bartecko, Jiri Bicek, Ivan Majesky, Brett Harkins, Lubomir Sekeras och Robert Kantor. Artister eller trötta gubbar? Vi får se.

Det intressanta är ju att det är rika klubbar som satsat på artistskatt i år – och precis som Leksand har de fått problem i starten.

Timrå gav 20 gånger pengarna – innan serien startade. Vad gav Carl Bildt?

För övrigt anser jag att ett land som har något som kallas Kanelbullens dag borde inte räknas som civiliserat.

Lasses lista – veckans 10 hetaste svenska sportprofiler