”Letar skandaler – det som säljer”

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Tillbakavisar ryktena om dopning ännu en gång

Robin Söderling har varit borta från tennisen i över två år.

Under frånvaron har det riktats anklagelser mot den svenske stjärnan där vissa insinuerat att han varit dopad.

– Alla letar skandaler, säger Söderling till SVT.

Det var efter hemmaturneringen i Båstad 2011 som Robin Söderling försvann plötsligt från ATP-touren. Han drabbades av körtelfeber och har sedan dess kämpat för att ta sig tillbaka.

Med bara dagar kvar till Sotockholm Open 2013 berättar han om sitt tillstånd i en intervjuer med både SVT och med TV4.

– I början var det tufft. Kanske inte att läsa om alla turneringar men att veta om att: ”Nu missar jag den och den tävlingen”. Nu spelar det ingen roll eftersom jag inte har några poäng att försvara, men i början var det tufft, säger Tibro-sonen till SVT.

”Brinner fortfarande”

Söderling – som bäst rankad fyra i världen – slår fast att han inte gett upp hoppet om en comeback.

– Jag brinner lika mycket fortfarande. Jag saknar tennisen. Framförallt nu när man vet att det är Stockholm Open nästa vecka. Minnena kommer tillbaka och då känner jag verkligen hur mycket jag saknar tennisen, säger han till TV4.

I samma intervju berättar 29-åringen att han gör framsteg, men att han fortfarande har svårt att gå för fullt på träningarna.

– Rent fysiskt skulle jag kunna spela en match i morgon. Smällen kommer först efteråt. Jag skulle inte kunna spela flera dagar i rad. Jag har funderat på att säga att: ”Nu lägger jag ner”. Då skulle jag slippa svara på alla frågor, men samtidigt vore det jäkligt skönt att få avluta karriären på mina egna villkor. Skulle jag vaknar upp i morgon bitti och känna att allt är perfekt så vill jag självklart testa på att göra en comeback.

”Kan inte se att ATP mörkar”

Under tiden Söderling varit borta har det riktats dopningsanklagelser mot honom. Belgaren Christophe Rochus uttryckte sina misstankar och menade att körtelfebern bara var en täckmantel för att egentligen mörka en dopningsavstängning.

– När man känner att det är så långt ifrån sanningen, då bekommer det en inte särskilt mycket. Jag känner inte Christophe personligen, men jag tycker att det var ett konstigt uttalande. Men sådana där rykten förekommer alltid när spelare är skadade, det är inget nytt, säger ”Soda” till TV4.

Den senaste tiden har två aktiva spelare – Marin Cilic och Viktor Troicki – stängts av för dopning.

– Bevisligen förekommer det, men jag har otroligt svårt att se att ATP skulle mörka avstängningar.

I Intervjun med SVT menar Söderling att det kan vara medierna som försökt blåsa upp Rochus uttalanden och att han i själva verket kan ha blivit felticeterad.

– Alla letar skandaler. Det är det som säljer, säden Söderling.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis