Kalla tvåa efter nytt superlopp

SPORTBLADET

Svenskan på pallen – utklassade sina norska konkurrenter i klassisk stil

1 av 3 | Foto: FOTO: AFP

Justyna Kowalczyk utklassade alla – utom en.

Charlotte Kalla gjorde en ny grym insats i klassisk stil och var tvåa, bara 12 sekunder bakom.

– Jag vet faktiskt inte vad som sker, det kändes fantastiskt bra, säger Kalla till SVT.

Charlotte Kalla gjorde ett lysande lopp i klassisk stil under premiärhelgen i Kuusamo. Och att hon slipat rejält på sin klassiska åkteknik till den här säsongen fick vi ett nytt bevis på i dagens 10 km i Lillehammer.

Kalla satsade rejält från start och var tvåa vid första mellantiden, bara sex sekunder bakom Kowalczyk. Vid 5,8 km hade hon hämtat in nästan två sekunder på den suveräna polskan.

Första varvet försökte jag öppna kontrollerat och hålla i det. Och andra varvet försökte intalade jag mig att det här var mitt lopp. Sen var det så klart var inspirerande att höra hur jag gick gentemot Kowalczyk, Johaug och Björgen, säger Kalla i SVT-intervjun efter målgången.

Väl där hade avståndet ökat – men det räckte ändå till en solklar andraplats då Kowalczyk och Kalla var i en klass för sig den här dagen.

Therese Johaug var till exempel 27 sekunder bakom.

Norska skid-drottningen Marit Björgen? 13 sekunder efter sensationella Kalla.

– Man blir alldeles mållös av vad den här tjejen nu presterar även i klassisk stil, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Krävande bana

Efter loppet fick Kalla också frågan om vad som egentligen hänt till den här säsongen:

– Jag vet faktiskt inte. Jag är i bra form och musklerna känns fräscha. Sen är det här en bana som kräver stor kapacitet och den har jag försökt jobba upp under sommaren och hösten, och det tror jag ger resultat nu. Det kändes också som jag hade snabba skidor så vallateamet ska ha en stor eloge, säger Kalla.

”Började redan i fjol”

SVT:s nya skidexpert gjorde också ett försök att försöka förklara Kallas förvandling i klassisk åkning.

– Det är sättet hon får drivet med sig framåt. Hon orkar dra igenom, hon är i bra form och är stark, säger förre längdåkerskan Johanna Ojala som menar att utvecklingen redan började förra säsongen.

– Jag tycker att hon började åka bra redan i fjol. Men det är den här automatiseringen som tar lite tid att göra som hon behöver sätta nu. Hon behöver inte tänka på vad hon faktiskt gör och då kan man slappna av.

För Kowalczyk var det första segern, på 13 försök, i ett distanslopp på norsk mark.

– Justyna åkte otroligt bra, så henne var det inte mycket att göra åt, säger svenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM