FÖRRÄDARE

SPORTBLADET

Becky Hammon spelar för ärkefienden

Foto: "amerikan till 100 procent" En vecka före OS gjorde Becky Hammon (tvåa från vänster) sin första landskamp för Ryssland. I samma träningsturnering spelade hon mot sitt hemland USA. Bilden togs när den amerikanska nationalsången spelades.

PEKING. Becky Hammon är en av USA:s populäraste basketspelare.

Men i Peking-OS spelar hon för Ryssland — och stämplas som landsförrädare.

– Men jag är fortfarande amerikan till 100 procent, försäkrar hon.

Foto: Becky Hammon i den ryska landslagströjan – i morgon möter hon USA.

I morgon möts de båda nationerna i OS-semifinalen.

Hemma i South Dakota i mitten av 1980-talet såg Becky Hammon filmen Röd gryning, om hur hennes land invaderades av Sovjetunionen och Kuba.

Lilla Becky blev så rädd, och fruktade att ryssarna skulle komma och ta hennes mamma och pappa, att hon fick sova mellan sina föräldrar.

20 år senare representerar Hammon, en av den amerikanska proffsligans (WNBA) populäraste spelare, det som en gång var ”ondskans imperium” i ett OS.

Landsförräderi

Ett beslut som har fått amerikaner att anklaga Hammon för landsförräderi och den amerikanska förbundskaptenen Anne Donovan att utbrista:

– Om du spelar i det här landet, bor i det här landet, växer upp här och sedan tar på dig en rysk uniform – då är du en patriotisk person i mina ögon.

Men vi tar det från början.

Under det kalla kriget växte Becky Hammon inte bara upp med filmer som Röd gryning utan också med en dröm:

– Att få spela OS och vinna ett guld för USA.

Men 31-åriga Hammon har aldrig fått chansen att spela i världens bästa landslag trots att hon spelat i WNBA sedan 1999 och varit en av ligans bästa spelare.

Lukrativt kontrakt

I mars 2007 togs en bruttotrupp på 21 spelare ut till OS. Hammon kom inte med nu heller och började misströsta.

Samtidigt hade hon skrivit på ett av de mest lukrativa kontrakten i den ryska ligan och spelade för CSKA Moskva mellan WNBA-säsongerna.

I vintras fick hon ett erbjudande om att spela OS för Ryssland, USA:s ärkerival i basket, i stället. Hon tackade ja och fick blixtsnabbt ryskt medborgarskap.

Sedan dess har Hammon hunnit utses till WNBA:s näst mest värdefulla spelare och hon ska också ha fått en inbjudan att spela med det amerikanska landslaget – men för sent alltså.

– Jag hade inte gjort detta om jag vore 25,26 år. Men nu är jag 31 och detta är min sista chans.

Men hon försäkrar:

– Jag är fortfarande amerikan till 100 procent. Jag älskar vårt land. Jag älskar det vi står för. Detta är en möjlighet för mig att uppnå min dröm om att få spela ett OS.

Europamästare

I morgon ställs Ryssland och USA mot varandra i OS-semifinalen här i Peking. USA är favoriter men Ryssland är regerande Europamästare och slog ut USA i senaste VM-semifinalen.

Becky Hammon har förberett sig på detta scenario länge.

– Då ska jag gå ut där och försöka vinna matchen, sa hon inför OS.

Tar Hammon Ryssland till OS-guld lär hon få 1,2 miljoner kronor. Då kanske man kan stå ut med lite anklagelser om landsförräderi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS