Sportbladet

Våldsamme Vinnie slutar aldrig bita till

Av: 

Minimedia

Lars Nylin

SPORTBLADET

Lars Nylin om Vinnie Jones brokiga karriär

Våldsamme Vinnie Förre Wimbledonspelaren Vinnie Jones var en tuffing på planen. Den imagen använder han även som skådespelare.
Våldsamme Vinnie Förre Wimbledonspelaren Vinnie Jones var en tuffing på planen. Den imagen använder han även som skådespelare.

Vinnie Jones är killen som insåg att våld säljer. På fotbollsplanen och senare på filmduken.

Men när våldet dominerar även hans privatliv blir det inte lika lönsamt.

Dagen innan nyårsafton står Jones inför skranket efter det omskrivna krogslagsmålet för två veckor sedan, i en rättegång som kan förändra hans liv.

En gång fick han ett gult kort tre sekunder efter att domaren blåst igång matchen. Hans taskgrepp på Paul Gascoigne i en match 1987 är famös. Med tolv röda kort är han näst värst i Premier Leagues historia. En gång skrek han till Liverpools Kenny Dalglish: ”Jag ska slita av dig din djävla skalle och spy i hålet.”

Vinnie Jones insåg redan som spelare att fotbollsvåld kunde vara kommersiellt gångbart. Man visste aldrig riktigt om han mest låtsades vara en ”hard man” eller om det faktiskt var så att hissen inte hade nått ända upp. Oftast var det troligen en balansgång mellan de två.

34 roller

Som skådespelare har han fortsatt att spela på samma hårda strängar. I hittills 34 (!) roller är han alltid den våldsamme, vettvillingen med en grimas som skrämmer vuxna män ur biosalonger.

Jones problem är att macho-mentaliteten knappast är något han sparat till fotbollsplanen och filmduken.

Ända sedan ungdomen, när han var murarlärling hemma i Hertfordshire, har han haft talang för att hamna i bråk. Nu kan han många år och åtskilliga gruff senare ha varit involverad i en incident som på allvar hotar hans framtid.

Den 30 december står Vinnie Jones inför rätta i South Dakota. Det som följd av det omskrivna krogslagsmål som de senaste veckorna spritts över världen på Youtube.com och andra sajter.

Jones, som inom kort fyller 44 år, hävdar att han den 6 december råkade ut för oprovocerat våld på Wiley’s Tavern i staden Sioux Falls. Jones menar att två lokala bråkmakare, Jessie Bickett och Juan Barrera, båda 24, hoppade på honom sedan de tre munhuggits över ett uttalande som en av de två lokala killarna gjort; ”LA sucks”, ”Los Angeles suger”. Los Angeles är sedan åtta år Jones hemstad.

Men Vinnie Jones har svårt att komma från det som händer på de bilder som hämtas från Wiley’s bevakningskameror och sedan spritts via Internet.

Syddes med 48 stygn

Där ser man med all tydlighet hur britten hoppar på Barrera utanför en toalett. Hur Jones fått sina ansiktsskador, han är helt blodig på bilderna och måste senare sys med 48 stygn, framgår däremot inte. Där står ord mot ord.

Jones vänner, han var i Sioux Falls för att jaga fasan, säger att han blev antastad sedan han försvarat Los Angeles. Vänner till de lokala förmågorna hävdar att bråket började sedan Bickett föraktfullt snäst till Jones: ”Är du han från ”X-men”?”, syftande på en av Jones mindre krävande skådespelarinsatser hittills.

När Jones då hyllade sina meriter från andra filmer galopperade det strax iväg i ett slagsmål som krogägaren efteråt beskrev som ”rena vilda western.”

Bickett är nu frikänd från anklagelser om att han skulle ha krossat ett ölglas över näsan på Jones. Den förre fotbollsspelaren, för ögonblicket ute mot borgen, står däremot inför skranket för attacken på Barrera.

Det var ett slagsmål som den överviktige Barrera dessutom vann. Möjligen var detta den ultimata pinsamheten för kaxige Jones. Åtminstone tills det började gå upp för honom att han nu kan få upp till ett års fängelse.

Även ett lindrigare straff för den här typen av brott kan leda till att han utvisas från USA. Ett tungt straff för en Jones som numera har Hollywoods filmfabrik som sin viktigaste uppdragsgivare. Det är där han byggt den förmögenhet som beräknas till mer än 150 miljoner svenska kronor.

”Holmsund sweet Holmsund”

När Vinnie Jones strax ska inför rätta har hans försvarsadvokat knappast mycket hjälp av det förgångna.

Jones hade sedan han blev professionell fotbollsspelare i mitten av 1980-talet bara några få säsonger utan grova incidenter. En var i svenska IFK Holmsund 1986. Där trivdes Jones så bra att han i sin självbiografi kallar ett kapitel för ”Holmsund sweet Holmsund”.

Han hade också en säsong i Leeds när han faktiskt visade sin kompetens även som spelare. Bara tre gula kort under en säsong visade sig så småningom bli en helt unik bedrift för killen från Watford.

Men det var inte de snygga säsongerna som byggde myten Vinnie Jones. Den etablerade han som anförare av Wimbledons ”Crazy Gang” i slutet av 1980-talet.

En period som inkluderade scener som den i inledningen nämnda då Jones i en match mot Newcastle greppade ett rejält tag om Paul Gascoignes nedre genitalier. Den händelsen har Jones i dag som en oljemålning i sin 50-miljonersherrgård i Hertfordshire. I Los Angelesvillan, värd 40 miljoner, nöjer han sig med ett uppförstorat inramat fotografi av samma bild.

Redan som fotbollsspelare gick Jones stundtals över gränsen. Som då han 1989 skallade Evertons Kevin Ratcliffe och kallades till förhör hos det engelska förbundet. 1992 blev avstängd i sex månader av samma förbund sedan han agerat speaker i en våldsglorifierande video, ”Soccer’s hard men.”

1995 fick allmänheten första gången läsa om den våldsamme privatpersonen Vinnie Jones. På en bar i Dublin bet han en chockad gäst i näsan så hårt att blodflödet pågick i timmar. ”Det var bara ett skämt, jag gör alltid så”, sa Jones. Men inte ens han tyckte det var skoj när det visade sig att gästen var en respekterad engelsk journalist, som sedan skrev om incidenten.

Överföll grannen

1998, samma år som Jones avslutade den aktiva karriären i Queens Park Rangers, anklagades han för att ha överfallit en granne i Hertfordshire. Jones var upprörd över att grannen flyttat en stätta över ett av Jones stängsel och rusade, enligt grannen, in mitt i natten och överföll denne med sparkar och slag.

Den mest famösa incidenten innan den i Sioux Falls inträffade 2003. Jones åkte första klass till Tokyo. När övriga passagerare i första klass inte längre godkände hans högljudda uppträdande slog det över för Jones. Först attackerade han en medpassagerare med ett 10-tal slag. Sedan blev flygpersonalen måltavlan. Jones inledde mjukt med att skrika. ”gå och gör det ni ska, koka kaffe”. Han följde sedan upp med: ”Jag kan få hela besättningen mördad för 3000 pund.”

Förutom böter, ersättning till ett antal medpassagerare, och portförbjudning hos flygbolaget Virgin Atlantic, dömdes Jones den gången till samhällstjänst i 80 timmar.

Den 30 december kan straffet mycket väl bli långt mer förödande än så för killen som insåg att våld säljer, såväl på som utanför fotbollsplanen.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet