Kipchoge efter världsrekordet: Tack!

Av: 

TT

Eliud Kipchoge har satt nytt världsrekord vid Berlin maraton. 2.01,40 är den nya rekordtiden.

– Mina enda ord är: "Tack!", säger kenyanen efter att ha skrivit in sig i historieböckerna.

Vädret och vindförhållandena var perfekta i den tyska huvudstaden. Då slog Eliud Kipchoge till med sitt livs maratonlopp.

Den 33-årige kenyanen slog det tidigare världsrekordet, satt av Dennis Kimetto för fyra år sedan, med en minut och 17 sekunder på årets Berlin maraton.

Sprang själv

Tiden var den största förbättringen av ett världsrekord i maraton sedan 1967, då Derek Clayton slog det dåvarande världsrekordet med två minuter och 23 sekunder.

– Jag saknar ord för att beskriva denna dag, säger Kipchoge efter sitt historiska lopp, där han efter att ha lämnat sina tröttkörda harar bakom sig under loppets gång kunde springa igenom Brandenburgporten och in över mållinjen. De sista 17 kilometrarna fick han springa helt på egen hand.

– Det var tufft att springa själv men jag var självsäker, säger kenyanen som firade segern med en rejäl öl.

– Jag litade på mina tränare och min plan. Det var det som pushade mig under de sista kilometrarna.

Tio av elva

Sedan han maratondebuterade i Hamburg 2013 har Kipchoge dominerat sporten, efter att tidigare ha skördat stora framgångar inom banlöpning med bland annat VM-guld och OS-medaljer på 5000 meter.

I maraton har han vunnit tio av de elva maraton han ställt upp i, där bland annat ett OS-guld i Rio de Janeiro 2016 ingår.

I Berlin hade han redan vunnit två gånger tidigare. Tredje gången blev det dessutom ett världsrekord.

– De säger att man kan missa det två gånger men inte en tredje. Så jag vill tacka alla som hjälpt mig hit, säger Kipchoge.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN