Sågar arrangören inför cykel-VM:s kraftprov

Danska stjärnan Cecilie Uttrup Ludwig inte nöjd med VM-banan

I helgen avgörs cykel-VM:s linjelopp i tuff terräng i Innsbruck.

Men ny rasar danska cyklisten Cecilie Uttrup Ludwig mot att damerna berövas den allra tuffaste klättringen.

– Man får bilden av att om damerna skickas ut i vissa stigningar kommer deras äggstockar trilla av, säger hon till danska BT.

Linjeloppen är cykel-VM:s absolut höjdpunkt. I år avgörs VM-loppen i kuperad terräng i österrikiska Innsbruck.

Herrarnas lopp kommer avgöras uppför i den mycket tuffa Höll-stigningen. En spektakulär stigning där det som allra värst når upp till 28 procents lutning.

Men där får inte damerna cykla, något som fått danskan Cecilie Uttrup Ludwig att rasa mot arrangören.

– Varje gång det finns något spektakulärt stryks det från damernas bana. Det är den delen av banan som media fokuserar på. Det är så synd att vi inte får köra där, säger hon till BT.

”Alla pratade om det, men vi fick inte köra”

Hon poängterar att hon inte är ute efter att banan ska vara lika lång – herrbanan är 258,5 kilometer mot damernas 156,2 kilometer – men hon vill att de mest tv-mässiga bitarna ska finns med även för damerna.

– Vid VM i Qatar 2016 hade männen en ökenpassage där det var sidvind och fältet splittrades i atomer. Det var det alla pratade om efteråt, men där fick vi inte köra, säger hon och menar att det finns en förlegad syn på vad som kan hända om damerna får köra på de tuffaste delarna också.

– Damcykling är fortfarande ett tämligen nytt begrepp, men nu får man bilden av att skickar vi ut damerna i vissa stigningar eller ut i öknen kommer deras äggstockar trilla av, säger hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN