Skid-VM

Ska ha hämtats på plats i ”dopningsvillan”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

SEEFELD. Dominik Baldauf greps ute i skidspåren vid VM-stadion.

Kollegan Max Hauke ska ha ertappats i dopningsnästet i Seefeld.

Detta berättar Österrikes landslagschef Trond Nystad som inte har haft en enda misstanke om utövarnas utpekade fusk.

Skymningen har fallit över skidstadion i Seefeld. Österrike, värdnationen, har sin vallabuss en bit från de andra. På privat mark med större utrymme.

Lugn råder i området, tävlingarna är över och bara pistmaskinerna låter. Trond Nystad, norrmannen som är landslagschef i Österrike sedan 2016, drar upp huvan på jackan.

Det börjar bli kallt och dagen har varit turbulent, för honom och för skidvärlden.

Men han tar sig tid för att ge sin bild av dagens händelser. Österrikisk polis har under onsdagen gjort flera razzior för att spräcka ett nätverk. Fem längdåkare, kopplade till nätverket, har gripits misstänkta för bloddopning.

Trond Nystad.

Möttes av ett kaos

Trond Nystad var ute och testade skidor inför dagens 15 km klassiskt när han nåddes av beskedet att två av lagets utövare hade hämtats av polis.

Han möttes av kaos när han kom tillbaka till vallaområdet.

– Det var surrealistiskt. Vuxna män som började skrika. Folk tar semester och är uppe för att testa skidor på morgonen och så kommer besked om att två åkare fuskat. Allt blir så meningslöst, säger han.

Österrikiska förbundet har bekräftat att åkarna som är misstänka är Dominik Baldauf och Max Haunke. Under dagen har bilden klarnat och informationen kring det som kallats för ”Operation Åderlåtning” stärkts. Det här är den information som Trond Nystad har fått och som han väljer att berätta för Sportbladet om.

–  Det jag har fått veta är att de (polisen) var inne på hotellet där vi bor med laget, att de undersökt något rum, vilket vet jag inte. Enligt det jag har hört fann de inte något på Österrikes hotell. Men det har varit en tysk dopningscirkel som har haft ett hus här nära hotellet och där fann de en våra utövare. Det är vad jag fått höra, säger han och och fortsätter:

– Han ska ha gått från hotellet dit. Det är vad vi har hört från de källor vi har. De personer som legat bakom allt har haft det här huset och dit ska de aktiva ha gått.

I det rosa huset nära Österrikes hotell, på samma gata bara ett stenkast bort i centrala Seefeld, ska det enligt Sportbladets uppgifter ha genomförts en razzia under onsdagen. Läkaren Mark Schmidt, som pekats ut som ansvarig för dopningscirkeln, greps samma dag på sin klinik i tyska Erfurt. Polisen hade övervakat de fem åkarna under hela VM. Anledningen till att de slog till just nu var att Mark Schmidt planerade att åka till Seefeld inför stafetterna och helgens två avslutande distanser.

Kom inte till start

En av åkarna ska ha ertappats med en nål i armen, var det en av era åkare?

– Det vet jag inte. Baldauf var det inte, honom tog de medan han åkte skidor här nära stadion. I så fall var det den andra, Hauke, men om man menar just honom vet jag inte.

Max Hauke skulle startat i onsdagens 15 kilometer, men ställde in.

Har du bott på samma hotell som åkarna?

– Ja. Det är ett öppet hotell där även pressen varit.

Har du haft någon indikation på att detta pågått?

– Nej, alla har frågat mig det.  Jag har alltid sagt till mig själv att detta är sådant som man som chef bör känna till. Jag har alltid trott att jag har bra människokännedom och borde se om det är något. Men noll. Jag har inte sett det på tester eller på annat sätt.

Har du märkt att de varit avvikande, att de lämnat hotellet på regelbundna tider till exempel?

– Nej.  I efterhand tänker man är det saker som man borde ha sett? Men nej. Inget. De är snälla, hyggliga personer som hälsar, tackar, testar skidor, tränar bra. Det är ett mysterium.

Har du reagerat på deras resultat?

– Baldauf var topp tio på Tour de Ski. Men han har alltid kvalificerat sig bra på sprint de senaste åren. Hauke har de sista åren varit kring topp 30. Det är inte så att resultaten fått en att reagera.

I samband med tävlingarna i världscupen i Otepää tidigare i vinter framkom uppgifter om att den förre dopade åkaren Johannes Dürr, som åkte fast under OS 2014, utmanade om en plats i Österrikes VM-lag.

Trond Nystad satt i samma bil som Max Hauke när de fick beskedet.

– Jag satt i bilen med Hauke och sa att vilken idiot Dürr var, hur kunde han hålla på med dopning. Vi var eniga om att man ska inte kunna hålla på och dopa sig..., säger Trond Nystad.

”Det är helt för jävligt”

Han skakar på huvudet.

– Det är helt för jävligt, det är inte mer att säga om det. Det som är bra är att antidopningsarbetet fungerar, det som är förfärligt trist är att två utövare som kommer från en nation med en lång historia med fusk gör det på nytt. Jag trodde att vi hade kommit på benen, att de skulle lära på nytt. Att det skulle handla om träning, teknik och valla. Men så är det två idioter som går och dopar sig. Det känns bara meningslöst och trist. Det är som en dålig film.

Han kommer nu att avvakta polisutredning och föra diskussioner med Österrikes skidförbund.

– Jag har inte talat med förbundet ännu. Polisen ska utreda vad som skett och vi måste få veta vad som stämmer. Är det sant, är mina dagar i Österrikes förbund räknade.

Estlands skidförbund har bekräftat att två av de andra misstänkta åkarna är Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. I härvan pekas också Kazakstans stjärna Aleksej Poltoranin ut.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Petter Northug har varit på glid sedan 2011

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Dopning

Längdskidor

Världscupen i längdskidor

Seefeld