Motorsport

Peterhansel tog revansch i Dakarrallyt

avAnna Andersson

Foto: Franck Fife / TT / NTB Scanpix
Stephane Peterhansel vann etapp nio i Dakarrallyt.

I lördags förstördes allt av en sten.

I går slog Stephane Peterhansel tillbaka.

– Jag är riktigt förbannad, säger den flerfalsige mästaren.

Under den första delen av maratonetappen, som avgjordes under lördagen, körde Stephane Peterhansel på någonting i en vattensamling. Troligen var det en sten och den skadade hela hans hjulupphängning så illa att fransmannen, som vid det tillfället ledde rallyt, blev stående i nästan två timmar.

– Jag tror att vi var för snabba, säger han.

– Jag ångrar ingenting eftersom jag inte ens såg vad jag körde på. Det är inte otur, utan vi sätter oss i situationen, vi var fruktansvärt snabba och då tar man stora risker. Det är ingen söndagspromenad utan vi är här för att vinna.

Stephane Peterhansel vann etapp nio i Dakarrally

Han tappade ledningen och var inför dagens etapp närmare en timme och 20 minuter efter teamkollegan Carlos Sainz i toppen av Dakarrallyt. Under den andra delen av maratonetappen, mellan Uyuni och Tupiza i Bolivia slog han tillbaka och vann etappen. De var hans 72:a etappseger i Dakarrallyts historia. Specialsträckan var 50 mil lång och han var 49 sekunder före sin stallkompis Cyril Despres i mål. Nasser Al Attiyah slutade trea.

I sammandraget leder fortfarande Carlos Sainz, han är lite mer än en timme före Al Attiyah på andraplats och Peterhansel är trea.

Jämnt i mc-klassen

I mc-klassen är det fortsatt spännande. Den avslutande delen av maratonetappen var fransmannen Antoine Meo snabbast, ungefär en minut före amerikanen Ricky Brabec. Däremot hade lördagens segrare Joan Barreda en mycket tuff dag. Han var mörbultad efter ett fall under lördagen och tvingades kämpa för att ta sig i mål på plats åtta och tappade ytterligare tolv minuter. I sammandraget är det däremot mycket jämnt, leder gör Adrien Van Beveren, men det skiljer inte mer än tio sekunder mellan honom och sexan Meo.

Måndagens etapp stryks

Under måndagen blir det en något annorlunda dag i Dakarrallyt. Etappen, den tionde, har strukits eftersom det har regnat så mycket att vägarna inte är körbara och vissa av dem står under vatten.

– Det vore för riskabelt att köra säger tävlingsledaren Marc Coma.

Istället kör de tävlande från Bolivia in i Argentina där årets Dakarrally avslutas den 20 januari.

Alla datum, etapper, tv-tider, segrare och mycket mer hittar du i Sportbladets guide till Dakarrallyt.

ARTIKELN HANDLAR OM