IOK: Det ska vara lättare att byta kön

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Före detta tiokamparen Bruce Jenner fick stor uppmärksamhet förra året när berättade om sitt könsbyte.
Före detta tiokamparen Bruce Jenner fick stor uppmärksamhet förra året när berättade om sitt könsbyte.

Det ska bli lättare att byta kön och ändå vara med i OS.

I dag meddelade IOK att man slopar kravet på en könskorrigerande operation.

– Vi behöver anpassa oss till modern lagstiftning runt om i världen, säger Arne Ljungqvist, en av experterna bakom förslaget, till AP.

Forskningen, behandlingarna och lagstiftningen gällande könsbyte har utvecklats snabbt under 2000-talet.

Nu meddelar Internationella olympiska kommittén, IOK, att man också ändrar sitt regelverk för att göra det lättare för personer som har bytt kön att tävla i OS-sammanhang.

”Inte nödvändigt för rättvisa tävlingar”

De tidigare riktlinjerna har krävt att den som byter kön måste göra en könskorrigerande operation och två år av hormonbehandlingar innan man kan vara aktuell som OS-idrottare.

För personer som byter kön från kvinna till man slopas nu alla sådan krav.

När det gäller män som byter kön till kvinna försvinner också operationskravet, däremot måste personen under ett år visa ett testosteronvärde under ett specifikt gränsvärde för att få tävla, skriver AP.

"Att ha könskorrigerande operation som ett krav för att delta är inte nödvändigt för att upprätthålla kravet på rättvisa tävlingar. Det kan också uppfattas som inkonsekvent om man ser till gällande lagstiftning och mänskliga rättigheter, skriver IOK i ett uttalande.

”Anpassning till mänskliga rättigheter”

En av de som varit med att tagit fram de nya riktlinjerna är Arne Ljungqvist, tidigare ordförande i IOK:s medicinska kommitté:

– Det är en anpassning till mänskliga rättigheter. Det är en viktig fråga, en trend som pekar på att vara mer flexibel och liberal, säger han till AP.

Frågan om idrott och könsbyte fick stor uppmärksamhet förra året när den amerikanske före detta tiokamparen och tv-kändisen Bruce Jenner berättade att han genomfört ett könsbyte och numer heter Caitlyn Jenner.

Publicerad: