Svensk VM-succé

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Johan Kristoffersson vann premiären

Foto: Bildbyrån
Johan Kristoffersson.

Sju svenskar ställer upp i VM i rallycross.

En av dem vann direkt.

- Vilken härlig seger, den bästa hittills i karriären, säger Johan Kristoffersson.

Svensken inledde VM-helgen i Portugal med en punktering och plats 14 i kvalet, men sedan fick han fart på bilen och efter tre tredjeplatser tog han sig enkelt till semifinal. Den vann han och i finalen delade han första startled med den regerande världsmästaren Petter Solberg från Norge. I ösregnet valde Kristoffersson att inleda med det längre alternativspåret som alla förare måste köra en gång per varv, det var en vinnande taktik. När hans konkurrenter Solberg och Timmy Hansen körde alternativspåret kunde Kristoffersson köra hem sin första VM-seger. Solberg slutade tvåa och svenske Hansen trea.

– Det här är givetvis stort även om det kanske inte kan jämföras med att vinna ett mästerskap. Men den största delsegern i karriären är det utan tvekan, säger Kristoffersson, som tidigare har vunnit bland annat STCC, i ett pressmeddelande.

– Vi vet sedan tidigare att vi är starka på vått och i dag var vi det igen. Störst problem hade jag med sikten. Sidorutorna blev nämligen så leriga att det var omöjligt att se ut igenom dem.

Glad pappa

Även Volkswagens stallchef Tommy Kristoffersson, pappa till Johan, var väldigt nöjd:

– Att få en bra start på mästerskapet betyder givetvis otroligt mycket för Johan och för alla i teamet. Vi kom väl förberedda till premiären, hade höga mål och kände att vi hade möjligheten att vara med och slåss högt upp, säger Tommy.

– Att det blev seger känns givetvis fantastiskt inte bara för oss utan också för alla som står bakom den här satsningen. Triumfen ger oss också arbetsro inför fortsättningen. I kväll njuter vi, i morgon ställer vi om fokus till nästa deltävling.

Den avgörs i samband med  DTM-premiären på Hockenheim i Tyskland redan om en vecka.

Vill du ha fler motornyheter direkt i ditt flöde -följ Sportbladet Motor på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM