Toppläkarnas krav: ”Ställ in OS i Rio”

avMartin Tolén

Publicerad:

Vill stoppa sommarens OS: ”Allvarliga risker”

1 av 2 | Foto: TT
Nilton Santos olympic stadium i Rio de Janeiro.

Zikaviruset plågar Brasilien.

Nu vill ett antal toppläkare från New York stoppas OS i Rio de Janeiro i sommar.

”Det börjar allt mer se ut som att det är dags att ställa in OS 2016 i Rio de Janeiro”, skriver läkarna i ett debattinlägg.

Det fruktade zikaviruset har spridit sig explosionsartat i Central- och Sydamerika och Brasilien är ett av de länder som drabbats värst.

Tidigare har Sveriges olympiska kommitté (SOK) avrått gravida kvinnor från att besöka de olympiska spelen i sommar då tusentals barn i Brasilien fötts med mikrocefali – en missbildning av hjärnan som kan leda till bland annat förlamning och synskador.

”Dags att ställa in OS”

Nu vill ett antal ansedda läkare vid New York University Langone Medical Center att internationella olympiska kommittén (IOK) ska gå steget längre.

Toppläkarna vill att IOK ska ställa in sommarens OS-tävlingar.

”Det börjar allt mer se ut som att det är dags att ställa in OS 2016 i Rio de Janeiro, skriver läkarna i ett debattinlägg i Forbes.

Världshälsoorganisationen WHO har meddelat att det är ett ”internationellt nödläge” med tanke på de allvarliga komplikationer viruset medför enligt läkarnas teorier.

”Att arrangera OS i ett område där zikaviruset har spridits flitigt, samtidigt som WHO har förklarat att det kan medföra allvarliga risker för världshälsan, är inget annat än oansvarigt. IOK måste antingen flytta spelen, skjuta fram dem eller ställa in dem”, skriver New York-läkarna i debattinlägget.

OS i Rio de Janeiro arrangeras mellan 5 och 21 augusti.

Publicerad: