Amerikansk fotboll

Så blev han Johnny Football med USA

Av: 

Magnus Herbertsson

SPORTBLADET

Här är historien om mannen bakom myten

Han var en legendar redan innan han hade spelat en enda match i NFL – för sitt festande.

Myten om Johnny Football byggdes inte bara på planen under hans år i high school och college, utan även på tidningssajter och i sociala medier.

– Jag betraktar mig verkligen inte som en legendar. Det liknar mer en saga, säger Johnny Manziel, 23.

När Johnny Manziel checkade ut från rehab i april i år kände han sig som en ny människa. Första året i NFL hade varit tufft. Han hade blivit av med startjobbet som quarterback i Cleveland Browns och dokumenterades på olika fester av varierande klass.

Han rensade kropp och själ under tio veckor på ett alkohol och drog-rehabiliteringscenter.

Men bara månader senare kommer nya mediauppgifter – nu om nya fester, och dessutom ett besvärande bråk med flickvännen Colleen Crowley.

Men vi börjar historien något tidigare:

Colleen Crowley och Johnny Manziel.

Det är den 29 juni 2012.

Johnny Manziel har blivit vida omtalad efter starkt spel i sin highschool Tivy, Kerryville, men har gjort ett år utan spel på colleget Texas A&M.

Än har han inte blivit presenterad som lagets startande quarterback.

Nu arresteras 19-åringen sent på natten efter inblandning i ett bråk under en barrunda.

Polisen hittar flera falska ID-kort i hans plånbok.

"Han var så full att han inte kunde svara på frågorna. Det enda han sa var: 'kör mig hem.'" står i polisrapporten.

Manziels foto från arresteringen hamnar omedelbart på nyhetsbyråernas framsidor. Kanske delvis för att han inte har något på överkroppen.

–Jag kunde ha dödat honom, säger hans mamma Michelle.

Hans coach och mentor Julius Scott:

– Jag sa till honom att inte slösa Texas A&M:s tid om han ville vara killen som går ut och festar. Om han ville vara quarterback så skulle han börja ta andra beslut.

Senare har hans highschool-coach berättat om ett samtal med Manziel: "Jag gjorde bort mig", sa han då.

Det här är bara ett exempel på vad som gjort Johnny Manziel till Johnny Football. Han har blivit mer än bara en fotbollsspelare. Han har blivit en helt egen karaktär i sin sport. En spelare med unik och uppoffrande spelstil. En underhållare som folk älskar att se på. Och vid sidan av planen: lika underhållande, lika risktagande.

När Johnny Manziel twittrar om hur han räddat en katt från vägkanten, bär armband för ett sjukt barn eller klär ut sig till Scooby Doo på halloweenfesten 2012 - så hejas han på av vissa fans och hatas av andra och hans kultstatus växer.

"Alla var riktigt uppklädda. Jag tänkte liksom: "Fan, jag har inget att ha på mig". Jag smsade en kompis för jag visste att han hade en Scooby-kostym. Tre av mina lagkamrater var utklädda till Chippendale-dansare. Jag undanhöll det från media. Tre killar i laget hade fluga, handklovar på och ingen skjorta."

8 december 2012. Johnny Manziel har, fyra knappa månader efter arresteringen, presterat den bästa footballen någonsin för en förstaårselev i college. Det står klart när Anne Donahue kliver upp på scenen och avslöjar att Manziel vunnit Heisman Trophy, priset till årets bästa collegespelare. Han tackar sina föräldrar, fansen och inte minst sina coacher:

– Ni har inte bara lärt mig att bli en bra footballspelare, ni har lärt mig att bli en man också, säger han i talet som får familjen att brista ut i tårar.

Bara månaden senare läggs det ut olika bilder på Johnny Football när han festar med isfackla i munnen, dyr champagne och buntar med pengar. Texas A&M inser att det måste till extrainsatser för att ta hand om Manziel. Hans agerande utanför planen hamnar gång på gång på diverse sajter som vanligen skriver om Hollywood-stjärnorns vilda leverne. De sätter ihop ett möte med hans familj och diskuterar media, säkerhet, autografjägare och

– Vi mognar alla vid olika tider i livet, och han kommer att uppleva samma sak, säger collegets direktör Eric Hyman.

Andra ser bara en normal student, som gör mycket av det som studenter gör, med den skillnaden att allt hamnar i medierna.

Under sommaren 2013 startar NCAA, collegefootball-organisationen, en utredning om hurvida Manziel fått betalt för att ha signerat hundratals foton och sportprylar. 28 augusti döms Manziel till en halv matchs avstänging.

– Den som jag hade extra stöd utanför min familj var LeBron James. Han smsade mig varje dag och stöttade mig, har Manziel berättat.

”Jag har för mycket pengar i mitt huvud”

Fjolåret började med att han anmäldes till NFL-draften, trots två år kvar på college, och i maj väljs han av Cleveland Browns med val nummer 22.

När han kliver upp på scenen lyfter han händerna och gör sin speciella segergest, där han låtsas att han gnuggar sedlar mellan fingrarna.

Han kommer till Browns med ett rykte om mycket festande. Speciellt efter ett Instagram-klipp där han svarar i en låtsastelefon gjord av en stor hög med sedlar. "Jag hör dig inte - jag har för mycket pengar i mitt jävla huvud" hörs han säga på filmen.

– Jag är inte annorlunda än någon annan, förutom att saker överdrivs ibland och folk förföljer mig en aning. Bara för att saker rapporteras i media eller läggs ut på sociala medier, innebär det inte att det är allt jag gör i mitt liv. Det jag gör på en helg är inte det jag gör sju dagar i veckan. Det är två dagar av veckan, och det återstår fem eller sex dagar då jag är här och arbetar hårt, precis som de andra, säger Manziel under en pressträff någon vecka senare.

– Jag tycker inte att jag gör något fel. Om jag vill vara med mina vänner, så har jag rätt att vara det.

Veckan efter hänger han ånyo på en fest – denna gång hemma hos Justin Bieber.

Ett misslyckat rookieår slutar med att han skrivs in på rehab i januari 2015. När han skrivs ut tio veckor senare känner han sig som en ny människa. Han börjar med att göra sig av med den gamla segergesten:

– Pengagesten kommer inte tillbaka. Jag kommer inte göra den längre, säger han.

Sedan bad han om ursäkt till Cleveland Browns.

– Jag skäms för det i dag. Jag skäms när jag ser tillbaka på de senaste månaderna och ser hur mitt liv utanför planen har dokumenterats. Det är inte rättvis att de andra spelarna ska behöva svara på frågor om mig varje dag.

Han medger att han inte kunde hantera karaktären Johnny Football.

– Jag tror att den tog över min personlighet. Och jag köpte det. Jag gjorde inte mitt bästa för att tysta ner den och trycka ner hypen, säger han.

– Det som hände förra året är helt och hållet mitt ansvar, säger han.

12 oktober 2015.

Manziel hamnar i bråk med flickvännen Colleen Crowley under en bilfärd längs Interstate 90. Crowley slänger ut Manziels plånbok från bilen och Manziel stannar omedelbart bilen. Fler vittnen larmar polisen om bråket som uppstår. När polisen kommer till platsen berättar Crowley att Manziel slagit henne några gånger och att hon fruktade för sitt liv, en anklagelse som NFL skulle se mycket allvarligt på. Men när de lämnar platsen vill ingen göra någon anmälan.

I år har Manziel fajtats med veteranen Josh McCown om startjobbet i Cleveland Browns. Laget har presterat uselt och har bara vunnit två av 12 matcher.

Och efter allt så slog det ned som en liten överraskning i veckan: Manziel får återigen chansen att starta för Browns.

– Det vore fel av mig att sitta här och säga att vi har nolltolerans. Men om något händer nu skulle jag kunna tänka mig att återverkningarna kommer bli hårda, säger coachen Mike Pettine.

New York Post skribent Mark Cannizzaro konstaterar:

"Om detta inte är sista chansen för Manziel så kommer vi aldrig att kunna ta Pettine eller någon annan på Clevelands kontor på allvar igen."

Manziel har spelat sex matcher i år och knappast imponerat.

Samtidigt han nu registrerat varumärket Johnny Football, och har kontroll över Johnny Baseball, Johnny Basketball, Johnny Sports, Johnny Golf och Johnny Soccer.

Se upp.

Fotnot: Cleveland möter San Francisco i dag kl 19 svensk tid.

Källor: ESPN, CBS Sports, Sports Illustrated, New York Post, Daily Mail, theeagle.com, mysanantonio.com, NFL.com, TMZ.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

NFL-draften 2018 – de hetaste spelarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk fotboll

NFL