Andra Diamantbollen för Kicki Bengtsson

SPORTBLADET

”Det känns större att få priset den här gången”

Hon utsågs till Sveriges främsta fotbollskvinna för tio år sedan.

2004 upprepas historien.

Evighetsmaskinen Kristin Bengtsson fick nytt bränsle den här säsongen. Det gav henne Diamantbollen.

Och än har svensk fotbolls Grand Old Lady inte gjort sitt.

Foto: SÖREN ANDERSSON/BILDBYRÅN
Kicki Bengtsson med sin andra Diamantboll.

Redan 1994 gick Diamantbollen, Svenska fotbollförbundets och Sydsvenskans pris till årets svenska damfotbollsspelare, till Kristin Bengtsson.

Den här gången löd motiveringen: ”För en energisk och avgörande insats i Djurgården/Älvsjös guldlag. För en nystart i karriären belönad med betyget landslagets bästa spelare under OS. Samt för att hon bevisat att ett plus efter 30 verkligen är – ett plus”.

– Det känns större att få priset den här gången. Konkurrensen är större nu, sade en tagen Kristin Bengtsson.

Också årets back

Inte nog med Diamantbollen, Bengtsson fick pris som årets back också. Fast hon opererat mest som mittfältare i klubblaget. Hon var nominerade i mittfältskategorin också.

– Jag trodde mest på priset som back. Det är där jag har spelat mest i landslaget, sade veteranen, som var Sveriges kanske starkaste kort i OS-fotbollen.

I ny miljö har Kristin Bengtsson spelade till sig utmärkelsen igen. Kristin Bengtsson kom till Djurgården/Älvsjö inför den här säsongen. Hennes tionde klubbyte på nio år.

Och hennes mest lyckosamma. För första gången har hon fått ett SM-guld.

Och som om inte det var nog var hon i högsta grad delaktig i maktskiftet i svenska damfotboll. Djurgården/Älvsjö snuvade inte Umeå IK bara på SM-guldet för andra året i rad. Dessutom vann Stockholmsklubben svenska cupen och spelade bort Umeå ur Uefa Womens Cup i semifinalen.

– Jag har kommit till ett bra lag, har varit skadefri, fått bättre självförtroende, sade hon som förklaring till sitt fina år.

I Djurgården/Älvsjö har ”Kicki” Bengtsson klivit upp från sin vänsterbackplats och blivit mittfältare. Och en målskytt av rang dessutom.

I allsvenskan 1988

”Kicki” Bengtsson är i mångt och mycket synonymt med svensk damfotboll. Hon var med redan då damfotbollen fick en allsvenska 1988. Och har varit en kugge i landslaget under många framgångsrika internationella år.

Karriären inleddes i Järfällaklubben IFK Viksjö nordväst om Stockholm, i Hammarby tillbringade hon åtta år, och därefter hann hon med både Norge och proffsspel i USA innan det blev tid för Malmö FF, Landvetter och Djurgården/Älvsjö.

Med 144 landskamper är hon näst bäst genom tiderna på den fronten.

Nyligen tog hon beslutet att fortsätta ett år till i Djurgården/Älvsjö. Sedan kanske det är slut.

– Som det känns nu kör jag ett år till, säger hon.

Peter Wikström/TT