Nu hotas han av fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Jos Verbeeck begärdes häktad för misshandeln

Stjärnkusken Jos Verbeeck, 46, begärdes i går eftermiddag häktad för misshandel av en taxichaufför i Stockholm.

Verbeeck riskerar nu fängelse.

–Åklagarens beslut bygger på vad taxichauffören och flera vittnen har berättat, säger kriminalkommissarie Ingmari Multén till Sportbladet.

Kan dömas till fängelse i två år Jos Verbeeck, en av världens mest framgångsrika kuskar, begärdes i går häktad för misshandel av en taxichaufför.
Foto: NICKLAS HAMMARSTRÖM
Kan dömas till fängelse i två år Jos Verbeeck, en av världens mest framgångsrika kuskar, begärdes i går häktad för misshandel av en taxichaufför.

En fällande misshandelsdom kan, enligt brottsbalkens tredje kapitel, ge upp till två års fängelse:

”Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år. Om brottet är ringa till böter eller fängelse i sex månader. ”

Kammaråklagare Madeleine Svanström begärde i går eftermiddag Jos Verbeeck för misshandel. Det som hände bedöms inte som ringa.

Natten mot måndag, bara några timmar efter finalen i Elitloppet på Solvalla, besökte Jos Verbeeck tillsammans med sina närmaste vänner en innekrog i Stockholms city.

Tumult i taxin

Efter krogbesöket åkte Jos Verbeeck taxi mot en adress norr om Stockholm och under den resan utbröt ett tumult i taxin. Enligt taxichauffören ska Verbeeck ha förlorat behärskningen och givit sig på honom.

– Han slog mot mig flera gånger medan jag körde, säger taxichauffören i polisförhören.

Taxichauffören larmade efter hjälp och en polispatrull från Västerort ryckte ut. Den kände stjärnkusen greps i Haga Norra och fördes till polisarresten i Solna.

Där sitter han nu i väntan på häktningsförhandlingarna.

Han förhördes av polisen ingående i går eftermiddag och lämnade då sin version om vad som hände. Av den framgår det att Verbeeck uppträtt mycket olämpligt som passagerare och skrikit och betett sig mycket illa.

I taxin fanns ytterligare två personer, som båda känner Verbeeck sedan flera år tillbaka. En av dem är en känd svensk travkusk och den tredje passageraren var en kvinna.

Den svenske travkusken förhördes också i går och berättade då hur han uppfattade situationen. Polisen vill inte kommentera han berättelse, men sannolikt var det inte till särskilt stor fördel för Verbeeck.

Kammaråklagare Madeleine Svanström beslutade efter samtliga förhör att Jos Verbeeck skulle begäras häktad misstänkt för misshandel.

Förnekade brott

När Verbeeck förhördes och ställdes till svars för misstankarna om misshandeln förnekade han bestämt. Han tyckte inte heller att han behövde någon advokat .

– Han medgav ingenting, säger Multén.

Däremot uppträdde den kände stjärnkusken lugnt och artigt.

– Han var i viss mån tillmötesgående, säger Multén.

Han har levt ett liv fyllt av skandaler

Lennart Håård

Publicerad: