Södertälje förlorade chansen till slutspel

SPORTBLADET

Räckte inte till mot Linköping

LINKÖPING

Glöm slutspel, Södertälje.

Efter förlusten mot Linköping har klubben tre poäng och tio mål att hämta in - på en match.

- Det känns jäkligt surt, men vi kan inte bara ge upp, säger forwarden Patrik Zetterberg 2-4-förlusten.

I sista omgången, som avgörs på torsdag, väntar Färjestad på hemmaplan.

För att Södertälje ska kunna nå kvartsfinal måste laget vinna med minst tio mål, samtidigt som Luleå åker på stryk hemma mot Timrå.

- Så länge den teoretiska möjligheten finns kommer vi att göra allt för att ta den, menar tränaren Timo Lahtinen.

Innerst inne förstår han förstås att säsongen tar slut strax efter klockan nio under torsdagskvällen.

- Vi kämpade och slet hela matchen, men man har inte råd att missa fyra-fem solklara chanser som vi gjorde i slutet av den andra perioden, suckar Lahtinen.

Slets mellan hopp och förtvivlan

De tillresta supportrarna slets mellan hopp och förtvivlan i den sista perioden, som startade med ett tidigt ledningsmål till 2-1 för Linköping av Mikko Peltola.

Hemmamålvakten Daniel Sperrle svarade sedan för en briljant parad i sidled då Patrik Zetterberg serverade Lubomir Sekeras närmast öppen kasse. Och bara sekunderna senare small det klockrent i stolpen efter en riktig missil av Robert Carlsson.

Drygt sex minuter före slutsignalen stänkte poängmaskinen Zetterberg in sitt andra mål för kvällen via ribban och Södertälje hade chansen på nytt.

Men glädjen varade bara i drygt tre minuter. Efter en korkad utvisning av Sekeras styrde Fredrik Emvall in 3-2 för Linköping.

Som om inte det vore nog lirkade Johan Bülow in sitt andra mål för kvällen strax efter, vilket definitivt sänkte Södertälje.

- Så här blir det när man inte tar vara på sina tillfälligheter, suckar kämpen Zetterberg, klart bäst hos gästerna, som även gav sitt lag ledningen efter 17.20 av första perioden.

Målvakten Magnus Lindqvist motade två frilägen från Tim Eriksson och såg ut att bli hjälte. I stället var det Linköpings Daniel Sperrle som klev fram när det hettade till på allvar.

Matchvinnare som såg till att östgötarna fixade sin första trepoängare mot Södertälje i vinter var även hemmasonen Bülow, som svarade för både den viktiga kvitteringen i andra perioden och det avgörandet målet fram till 4-2.

Bülow längtar efter slutspel

- Jag har aldrig tidigare gjort två mål i en elitseriematch så det känns förstås enormt kul. Och jag längtar verkligen efter mitt och klubbens första slutspel någonsin, jublar Bülow.

Den 27-årige forwarden har alltid spelat i LHC och lyftes upp i A-laget hösten 1993. Då höll klubben till i mitten av division 1.

- Man kan säga att jag har utvecklats tillsammans med föreningen och formen är på topp. Jag brukar vara som bäst på våren och fortsätter vi spela så här kan det räcka långt för oss.

Fjolårets hjälte i kvalserien har garanterat inget emot att bli hjälte även i slutspelet.

TT