Frossar - för att överleva plågan

SPORTBLADET

"Det är omöjligt att äta så mycket som krävs"

Tänk dig en tallrik torr pasta med lite ost till frukost.

Ytterligare tre portioner spagetti till middag - i tre veckor.

Och ändå gå ner i vikt.

- Det är helt omöjligt att äta så mycket som krävs, säger cyklisten Magnus Bäckstedt.

Foto: hungrig på framgång Magnus Bäckstedt tvingar i sig flera tallrikar pasta varje dag under Tour de France. Ändå kommer han att tappa flera kilo innan tävlingen är över.

Prologen och de två inledande etapperna av Tour de France har avgjorts. Det är 18 kvar innan målgången i Paris och det är tre veckor kvar av helvetet runt Frankrike.

Ett kraftprov som kräver energi - energi som är omöjlig att få i sig.

Tvingar i sig mat

- Man måste äta så mycket man kan, men det hjälper inte. Kroppen kan inte ta emot all energi, säger 98 kilo tunge Magnus Bäckstedt, som är tyngst på touren.

- Jag tappar i vikt hela tiden, när jag körde min första tour märkte jag efter två veckor att jag inte kunde äta längre. Man var så trött att ingenting smakade och jag fick tvinga i mig käk.

Tappar fem kilo

De flesta cyklisterna tappar mellan fyra och fem kilo under Tour de France, givetvis skiljer det på de som är lite tyngre och kör för den totala segern och på dem som väger strax över 50 kilo och är spurtspecialister.

- Det är många som laddar upp med vätska och kolhydrater en vecka innan touren. De är nästan lite dästa när de börjar, säger svenska cykelförbundets läkare, Pekka Kanerva.

- Många som satsar på den totala segern och inte ska göra så mycket den första veckan tömmer sig på kolhydrater och fyller på igen innan loppet, för att de ska ha lite reserver när de kommer till bergen.

Äter för fem

En cyklist behöver under de stora tourerna äta mellan fyra och fem gånger så många kalorier som en vanlig människa.

De dricker mellan fyra och fem liter vätska under loppet, men de klarar ändå inte av att få i sig den energi som behövs.

- Den första signalen när man druckit för lite är att man får kramp och om man inte äter ordentligt går man ner sig fullständigt och då börjar kroppen att äta på musklerna och man tappar i kraft, säger Magnus Bäckstedt.

I bergen krävs kraft

Den första veckan av Tour de France är ofta en uppgörelse mellan spurtspecialister, de som kämpar om den totala segern kliver ofta fram efter ungefär en vecka. Då, i bergen, gäller det att ha krafter kvar.

- Det är svårt fysiskt att få till det med vikten, säger Pekka Kanerva.

- Det är omöjligt för cyklisterna att hålla balansen i kroppen och det tar minst tre veckor att återhämta sig.

Lika lång tid som helvetet runt Frankrike pågår.

Magnus Bäckstedts tävlingsmat

Anna Carlsson