Sjarapova vann mot Serena Williams

SPORTBLADET

Ryssland regerar tennisvärlden

Stockholm

Västvärlden fruktar inte Ryssland längre.

Tennisvärlden fruktar däremot ryskorna.

Nu regerar Maria Sjarapova.

I Franska mästerskapen var det helryskt: Anastasia Myskina slog Jelena Dementjeva i finalen.

I Wimbledon var det Maria Sjarapovas tur att presentera sig.

Och som hon gjorde det.

17-åringen körde över regerande mästarinnan Serena Williams, 6-1, 6-4, på en timme och 13 minuter och blev den yngsta vinnaren sedan Martina Hingis vann som 16-åring 1997.

Och lika dominant som Sjarapova var under matchen, lika dominant var hon efteråt.

Ryskan - vars pappa Jurij tog henne till Nick Bollettieris berömda tennisskola i Florida när hon bara var sju år - gick raka vägen upp på läktaren, blev pussad på i evighet av pappa som också gav henne en mobiltelefon för att ringa mamma Jelena hemma i Florida.

Tonårsglädje

En fullsatt centre court följde hennes försök att få kontakt, men till slut slog Sjarapova ut med armarna och gav upp.

- Tekniken, skrattade hon, telefonen bara stängde av sig hela tiden; jag vet inte vad som var fel med den.

Vad som sedan följde var en orgie i tonårsfnitter, spontanitet och glädje, framfört av en ryska som talade med kraftig amerikansk brytning på engelskan och var minst lika amerikansk i sitt sätt som extroverta Serena Williams.

- Serena, jag är ledsen över att jag behövde ta den här trofén ifrån dig. Jag är säker på att det blir många fler tillfällen när vi kommer att kämpa om segern. Men...jag är ledsen att jag vann över dig i dag.

Sade Sjarapova, fnittrade - och publiken skrattade.

Ryskan var också tårdrypande allvarlig för ett tag när hon mindes de tidiga åren hemma i Ryssland, hur mamma och pappa flyttade från radioaktivt nedsmutsade trakter i närheten av Tjernobyl till västsibiriska Njagan där Jurij slet på oljefälten.

Upptäckt av Navratilova

Familjen hamnade sedan i Sotji vid Svarta Havet, där visade fyraåriga Maria häpnadsväckande talanger, gamle storspelaren Jevgenij Kafelnikov ordnade ett racket, Martina Navratilova imponerades och tipsade om Nick Bollettieri - och efter att pappa Jurij lånat ihop pengar kunde far och dotter åka till USA. Mamma Jelena fick inget visum utan kom först två år senare.

Tio år efter det stod Maria på Wimbledons centre court och sade, som vore det en film med lyckligt slut:

- Jag vill tacka min mamma och pappa, ni har varit med mig hela tiden, i svåra och lyckliga stunder, och jag är skyldiga er så mycket.

- Sedan, tack till Nick, och alla andra som på något sätt hjälpt mig i karriären. Jag skulle vilja skära upp trofén och ge en liten del till var och en av er.

Serena nöjd trotsallt

Stort jubel förstås, men unga fröken Sjarapova hade inte fnittrat klart den här underbara lördagen. Hon fattade mikrofonen och sade:

- Så vill jag tacka en speciell person som jag kämpade för i dag. Men jag ska inte avslöja vad han heter...

I och med segern bröt Sjarapova familjen Williams segersvit i Wimbledon. Venus vann 2000 och 2001, Serena 2002 och 2003. Systrarna har ju båda varit skadedrabbade en längre tid, och Serena verkade inte alltför nedslagen, nästan nöjd med att ha gått till final.

- Det var inte min dag i dag. Grattis, Maria, till din första Grand Slam-seger, sade Serena sportsligt.

Hon lovade också att "självklart" komma tillbaka nästa år. Då med en ny, egendesignad och - som Serena själv kallat den - supersexig dräkt.

Sjarapova har valt motsatt väg, distanserat sig från Anna Kournikova-bilden och hävdat att det är tennis som gäller, inte sex appeal.

Det verkar vara rätt recept...

Henrik Leman/TT