Tufft och jämnt och en poäng

SPORTBLADET

Sverige nära att besegra Serbien-Montenegro

Nabeul, Tunisien

Sveriges chans till semifinalspel försvann i praktiken på måndagskvällen efter matchen mot Serbien-Montenegro.

Svensk kämpaglöd och offervilja räckte inte. Det blev bara oavgjort och en mycket tung poängförlust för svenskarna i handbolls-VM.

- Det känns oerhört tungt att inte få spela om medaljerna, sade Jonas Källman.

Alldeles kört är det dock inte för Sverige. Norges skrällseger mot Kroatien senare på kvällen innebär att chansen till medaljspel fortfarande finns - men den är mikroskopisk.

Förutom svenska segrar mot Norge och Tyskland krävs att både världsmästarnationen Kroatien och Spanien måste förlora sina återstående matcher. Alla sex återstående matcher i gruppen måste gå Sveriges väg.

Sverige gjorde en riktig kämpamatch mot Serbien-Montenegro i den första matchen i mellangruppspelet.

Det blev en mycket tuff och jämn första halvlek där lagen följdes åt fram till 12-12. Sedan på de fyra sista minuterna ryckte Sverige till sig en tremålsledning till paussignalen. Men det räckte bara till oavgjort, 26-26, efter ledning i halvtid.

De svenska spelarna såg lite tagna av stundens allvar i inledningen av matchen. Det var vinna eller försvinna som gällde.

Ett par snabba kontringar efter några minuter med svenska mål som följd löste dock upp nervknutarna och spelet började stämma riktigt bra. Jonas Källman gjorde flera mål från sin vänsterkant.

Säkerheten själv

Det svenska försvaret fungerade också mycket bra, och som vanligt var Tomas Svensson säkerheten själv i det svenska målet. Han radade upp den en räddningen efter den andra och snart började de serbiska skjuta med marginal - det vill säga utanför.

Ett par svenska utvisningar i mitten av den första halvlek gjorde att Serbien-Montenegro kunde hänga med Sverige i målprotokollet.

- Vi fick tunga utvisningar mot oss, men vi borde ha kunnat gå ifrån tidigt i matchen, sade lagkaptenen Stefan Lövgren.

I början av den andra halvleken följdes lagen åt. Men med drygt en kvart spelad såg Sverige ut att gå ifrån. Men två olyckliga utvisningar gav Serbien numerärt överläge i drygt en och en halv minut. En storspelande Tomas Svensson såg till att det bara blev ett mål bakåt.

Sveriges spel kom dock i otakt och Serbien var strax därefter ikapp till 24-24.

- Det är svårt att komma tillbaka efter dubbelutvisning så sent i matchen. Det tar hårt på krafterna, sade Lövgren.

Med tre och en halv minut kvar var Serbien förbi med ett mål. Sverige kvitterade, men en utvisning gav Serbien chansen till ledningsmål, och de tog den. Med 13 sekunder kvar kvitterade Jonas Larholm på straff.

Fälldes bakifrån

Sverige fick dock en chans till när Serbien tappade bollen. Jonas Larholm var ensam på väg igenom när han fälldes bakifrån. Han fick ändå fram bollen till Jonas Källman som inte fick grepp om den framför Serbiens mål.

- Hade jag vetat att det var fyra-fem sekunder kvar hade jag stannat och tagit upp bollen. Nu trodde jag att det bara var två sekunder kvar och försökte bara svepa iväg bollen, sade Jonas Källman besviket efteråt.

Ännu mer besviken var Jonas Larholm.

- Hade jag någon serbisk spelare mellan mig och målvakten när jag fälldes bakifrån, frågade han retoriskt.

- Eftersom jag inte hade det skulle det blivit straff, sade han bittert.

Förlorade ni matchen där?

- Nej, vi borde avgjort tidigare.

TT:s utsände