Bara för allsvenskan att tacka och ta emot

SPORTBLADET

Söderöver hörs muller och dån.

Vad det är som låter?

Nästa skånska storklubb att spänna musklerna.

Först betalade Malmö FF drygt 15 miljoner till Häcken för Mathias Ranegie, 27.

Nu förbereder Helsingborg en minst lika tung, ekonomisk stöt på Wanderson do Carmo, 25, från Gais. Inte sedan 2003 har en spelaraffär mellan två svenska klubbar överstigit tio miljoner – snart kan vi ha två på ett halvår som tillsammans landar på över det tredubbla.

För fans till allsvenskan är det bara att tacka och ta emot. Ska kvaliteten på serien höjas och därmed attraktionsvärdet behövs sådana här övergångar i stället för att kvalitetsspelare hamnar i Norge och Danmark.

Därför är HIF:s mångmiljonsatsning lika välkommen som MFF:s var – även om hårt prövade Gais-supportrar kanske inte håller med i just det här fallet. Men det är bara att acceptera sin plats i näringskedjan.

Särskilt överraskande är köpförsöket inte. Förhandlingar pågick redan i höstas men när Helsingborg började pruta på prislappen sa Gais nej. HIF såg Wanderson som en ersättare till Rasmus Jönsson, och den ersättaren hoppas föreningen fortfarande att han ska bli.

Helsingborg har inte råd att chansa

När Wanderson skrev sitt senaste kontrakt med Gais (gäller till och med 2014) ska det ha varit mot löfte att släppas till ett marknadsmässigt pris. Exakt vad prislappen ligger på är oklart men det talas om närmare 20 miljoner kronor.

Helsingborg har råd.

Under 2011 sålde de i runda tal spelare för 80 miljoner varav 60 hamnade i klubbkassan. De spelare som köptes in kostade inte närmelsevis lika mycket.

Wanderson är dyrare, men samtidigt ett klokt köp i en tydlig Champions League-satsning då du vet exakt vad du får. Speciellt som det nu sägs att han accepterar att slå sig till ro i Sverige med omnejd ett par år.

AIK-varianten, att pricka in Bangura gånger två för småpengar, förädla och sedan sälja dyrt, är förstås att föredra men det finns ingen garanti att göra de fynden. Med ett Champions League eller Euro League för dörren har Helsingborg inte råd att chansa, i Wanderson får de en kvalitetsspelare som gör sina medspelare bättre och dessutom är ett hot på fasta situationer vilket kan vara nog så avgörande i en tajt kvalmatch.

Självklart går det att hitta färdiga, likvärdiga spelare utomlands för samma pengar men det är svårt att få hit dem på grund av det förhållandevis låga, allsvenska löneläget.

Bra för alla parter

Uppgifter gör gällande att Wanderson har en klausul i sitt kontrakt att en hyfsat stor del av övergångssumman hamnar i hans egen ficka vilket borde minska suget efter förmånligare skatteregler eller högre månadslön i Danmark eller Norge.

Så länge Gais får marknadsmässigt betalt – rimligtvis är det bara FC Köpenhamn i Danmark/Norge som kan möta ett bud på 20 millar – är det en win-win för svensk fotboll.

Göteborgsklubben får ett bra tillskott att fortsätta på den inslagna vägen, att utmana topplagen som Gais gjort skickligt i år.

Förutsättningarna finns att det här ska kunna lösas ganska omgående.

Sedan om det verkligen blir så är en annan fråga.