Kalla långt efter – då sparkade hon iväg den nya skidan

SPORTBLADET

Tappade värdefulla sekunder

1 av 6 | Foto: SVT

Charlotte Kalla var redan långt efter Marit Björgen och Justyna Kowalczyk.

Då hände det som inte fick hända.

Hon råkade sparka iväg sin ena skida vid skidbytet – och tappade ännu fler sekunder.

– Jag fick skrika lite och samla mig, säger hon.

Charlotte Kalla var länge med i täten under den klassiska delen av skid-VM:s dubbeljakt. Men hon tappade mer och mer, och när halva loppet var åkt och det var dags för skidbyte efter 7,5 kilometer var hon över 40 sekunder efter ledaren Marit Björgen.

Men hoppet om en medalj var inte helt ute, trots nästan 40 sekunder efter trean Therese Johaug. Detta eftersom Kalla är betydligt bättre i fristil än i klassiskt.

Svor högt

Men utgångslägret blev vid skidbytet ännu sämre. Detta eftersom hon när hon skulle byta skidor råkade stöta iväg sin högra fristilsskida. I frustration skrek hon "Fan!" så högt att det hördes i tv-rutorna, och helt plötsligt tappade hon ytterligare drygt fem sekunder. Därmed var hon femma, över 50 sekunder efter Marit Björgen, när det var dags för den andra halvan av loppet.

– Riktigt dåligt byte av Charlotte, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomqvist.

Efteråt förklarade Kalla vad det var som hände.

– Det var väldigt glatta mattor, jag tror att det blev en liten isyta på dem med väderförhållandet som var. Så jag kickade iväg skidan lite, sade hon till SVT, och fortsatte:

– Så jag fick skrika lite och samla mig. Men jag tycker att jag lyckades ganska bra med bytet ändå.

Bra betyg

Efter det misslyckade skidbytet åkte hon trots allt upp sig och slutade fyra, 53,9 sekunder efter segraren Marit Björgen. Det är hennes bästa placering någonsin i en dubbeljakt.

– Jag tycker att det känns skönt att få det här resultatet även om det inte räckte hela vägen till medalj så är det otroligt starka löpare jag har framför mig, säger hon till SVT, där hon ger sig själv ett bra betyg:

– Fyra av fem äpplen.

Rydqvist imponerade

Näst bästa svenska blev Maria Rydqvist som tog en imponerande sjätteplats.

– Fantastiskt bra av Maria Rydqvist, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Vann gjorde, precis som i sprinten, Marit Björgen, 7,5 sekunder före polskan Justyna Kowalczyk, och ytterligare 1,3 sekunder före Therese Johaug. Anna Haag blev tia.

Haag hade också problem

Haag hade, precis som Kalla, problem vid skidbytet:

– Jag låg sexa och tänkte att jag skulle kunna hänga med. Sedan började det strula i bytet. Jag fick inte foten i bindningen och tappade kanske fem sekunder, och det var för mycket för att hänga med i klungan, säger hon till SVT, där hon var tydligt frustrerad:

– Jag var inte riktigt alert. Allting har känts väldigt bra innan. När de väl började köra där framme så hade jag inte tillräckligt med krut i kroppen för att hänga med.

ARTIKELN HANDLAR OM