Vettel skrev historia

SPORTBLADET

Tredjeplats räckte för att säkra titeln: ”Jag vet inte vad jag ska säga”

Sebastian Vettel är historisk.

Han är tidernas yngsta dubbla världsmästare i formel 1.

– De är helt otroligt, jag hittar inte orden, säger han.

En tredjeplats i Japans GP räckte för Sebastian Vettel. Han har försvarat sin VM-titel.

Red Bulls förare behövde bara ta en enda poäng i Japan, han startade från pole position och han tog starten efter en liten incident med Jenson Button, McLaren. Sedan fick tysken lämna över förstaplatsen till Jenson Button i samband med ett depåstopp och efter 39 varv fick tysken även lämna över andraplatsen till Fernando Alonso, Ferrari.

Men det hade ingen betydelse.

”Otroligt omvälvande”

Han körde ändå hem sin andra raka VM-titel.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är så otroligt omvälvande. Det enda jag vet är att det är starten på en fantastisk fortsättning av helgen, säger Sebastian Vettel på presskonferensen.

– Det var allt annat än enkelt i dag, jag tappade pole position och även om jag hade en bra bil, men jag kunde inte köra om Fernando Alonso. Jag gjorde väl årets omkörning på Monza och det hade du väl inte tillåtit mig att göra igen? Skämt och sido, jag körde hem ett bra resultat och det är fantastiskt att vi fick till ännu ett bra resultat. Det är så mycket som jag vill säga, men jag vet inte riktigt var jag ska börja och jag tror inte att jag kommer ihåg allt heller. Det är fantastiskt att få uppnå det målet som vi satte inför säsongen. I fjol vann vi i det sista racet och det var väldigt spännande, i år var det en helt annan grej och att få lyckas när det är så  långt kvar på säsongen är helt otroligt.

Sebastian Vettel, segraren Jenson Button och tvåan Fernando Alonso, Ferrari var alla väldigt nöjda med att det var tre olika bilar på prispallen och de ansåg att det kommer att göra fortsättningen på säsongen spännande – detta trots att VM redan är avgjort.

Button: ”Viktigt för resten av säsongen”

– Segern sporrar oss inför framtiden och det är viktigt inför resten av säsongen, säger Jenson Button som tog sin tredje seger för säsongen.

–  Jag måste verkligen tacka teamet för att de har utvecklat bilen så bra och jag tycker verkligen att vi bjöd på en riktigt bra show. Det är härligt att se att tre vilar är så jämna i mål, det handlade om tre sekunder. Det  sporrar oss inför framtiden och det sporrar fansen också.

Fyra lopp återstår av säsongen, nästa vecka är det dags för tävlingen i Sydkorea. Förartiteln har Red Bull redan vunnit och då kan de även vinna konstruktörs-VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1